Αβραάμ Λίνκολν: Κερδίζει τις εκλογές και καταργεί την δουλεία

Κόσμος
Αβραάμ Λίνκολν: Κερδίζει τις εκλογές και καταργεί την δουλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυροβολήθηκε από τον ηθοποιό Τζόν Μπουθ σε θεωρείο θεάτρου

Σαν σήμερα, στις 6 Νοεμβρίου του 1860, ο δικηγόρος στο επάγγελμα Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τις αμερικανικές εκλογές και ανακηρύσσεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Λίνκολν έχει μείνει στην ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που κατάργησε τη δουλεία.

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 σε ένα χωριό της πολιτείας του Κεντάκι. Ο πατέρας του ήταν χωρικός, ενώ η μητέρα του πέθανε όταν ο Λίνκολν ήταν πάρα πολύ μικρός. Λόγω της ανέχειας, αναγκάστηκε από παιδί να δουλεύει βοηθώντας τον πατέρα του. Έτσι, δεν κατάφερε να φοιτήσει στο σχολείο, παρά μόνο για έξι μήνες. Παρ’ όλα αυτά, άρχισε να μελετά νομικά και σε ηλικία 26 ετών πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις για άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Ο Λίνκολν άρχισε να δικηγορεί στην πολιτεία του Ιλινόις και γρήγορα ξεχώρισε για την εντιμότητά του. Το 1846 ο δικηγόρος εκλέχτηκε ομοσπονδιακός βουλευτής. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Λίνκολν συμμετείχε στην ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ επτά χρόνια μετά, στις 6 Νοεμβρίου του 1861, ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα επόμενα χρόνια ο Λίνκολν, ο οποίος ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας, ηγείται πολιτικά των “Βορείων” στον αμερικανικό εμφύλιο κόντρα στις Πολιτείες του Νότου που ήταν υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος της δουλείας. Τον Φεβρουάριο του 1865, επί προεδρίας του, υπερψηφίζεται η 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, με την οποία καταργείται και επίσημα η δουλεία. Περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, ο Λίνκολν είχε κηρύξει πρώτη φορά την κατάργηση της δουλείας.

Στο ενδιάμεσο, τον Νοέμβριο του 1864, ο Λίνκολν είχε επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου. Η δεύτερη θητεία του, ωστόσο, δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ: Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στις 14 Απριλίου του 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν δέχεται τα πυρά του ηθοποιού Τζον Μπουθ, την ώρα που βρισκόταν σε θεωρείο θεάτρου στην Ουάσινγκτον. Απομακρυνόμενος από το θέατρο, ο Μπουθ ακούστηκε από αυτόπτες μάρτυρες να φωνάζει «Sic semper tyrannis», που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «Στους τυράννους αρμόζει ο θάνατος». Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας. Ήταν 56 ετών.

1961: Η “φονική” πλημμύρα των Αθηνών

Το βράδυ της 5ης προς 6η Νοεμβρίου του 1961 λαμβάνει χώρα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σημειώθηκαν στη σύγχρονη ιστορία της πόλης των Αθηνών: Μια σφοδρότατη και παρατεταμένη νεροποντή, η οποία ξέσπασε πριν από τα μεσάνυχτα, προκάλεσε πλημμύρες, οι οποίες έμελλε να στοιχίσουν τη ζωή σε συνολικά 43 κατοίκους της Αθήνας.

Η πλημμύρα σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά την επικράτηση της ΕΡΕ στις περιβόητες εκλογές “βίας και νοθείας” της 29ης Οκτωβρίου. Στις 3 τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου, η Αθήνα είχε μετατραπεί σε μια απέραντη “λιμνοθάλασσα”. Τεράστιοι όγκοι νερού από τον Κηφισό και τον Ιλισσό κατέκλυσαν μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας: Αιγάλεω, Νέα Λιόσια, Ταύρος, Μοσχάτο, Μπουρνάζι, Ρέντης, Φάληρο, Νίκαια και Θησείο ήταν κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Εντούτοις, δραματική ήταν η κατάσταση και στο κέντρο, όπου κεντρικοί δρόμοι - όπως η Πατησίων, η Αλεξάνδρας, αλλά και η Συγγρού - μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News