Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789: Η περιουσία της Εκκλησίας στο Κράτος της Γαλλίας

Κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης

Στις 2 Νοεμβρίου του 1789, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας της χώρας περνά στο κράτος.

Διακόσια τριάντα χρόνια μετά, κάποια “σύγχρονα” δυτικά κράτη ακόμη πασχίζουν να επιτύχουν τον “διαχωρισμό” Κράτους-Εκκλησίας.

Η γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου του 1911, έρχεται στη ζωή, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης και ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά του Μυτιληνιού επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας τού Ελύτη είχε εγκατασταθεί το 1895 στο Ηράκλειο, όπου ίδρυσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας.

Η πιο μεγάλη στιγμή στη ζωή τού Οδυσσέα Ελύτη ήρθε στις 18 Οκτωβρίου του 1979, οπότε και ανακοινώνεται ότι θα βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία». Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα τότε από τη Σουηδική Ακαδημία, το “Άξιον Εστί” του Ελύτη αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ποίησης του 20ού αιώνα.

Η διακήρυξη Μπάλφουρ για το Ισραήλ

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 2 Νοεμβρίου του 1917, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Η δήλωση αυτή έμελλε να μείνει στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί τρεις δεκαετίες μετά (1948) η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Στις 2 Νοεμβρίου του 1975 δολοφονείται στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ο Παζολίνι γεννήθηκε στην Μπολόνια τον Μάρτιο του 1922, την ίδια χρονιά που ανελίχθηκε στην εξουσία ο Μπενίτο Μουσολίνι. Σχεδόν όλες του οι ταινίες περιέχουν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που καυτηριάζουν την μπουρζουαζία.

Οι πιο διάσημες από αυτές είναι το “Μάμα Ρόμα” (1962), το “Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο” (1964), το “Θεώρημα” (1968), οι “Χίλιες και μία νύχτες” (1974) και το “Σαλό” (ή “120 μέρες στα Σόδομα”, 1976). Υπήρξε κατά δήλωσή του αμετανόητος αντιφασίστας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του. Ο θάνατός του είχε χαρακτηριστεί αρχικά ως πολιτική δολοφονία, ωστόσο το άτομο που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για το έγκλημα απέσυρε την ομολογία του το 2005. Έκτοτε, η ιταλική αστυνομία ξεκίνησε εκ νέου έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Παζολίνι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια