Σικάγο: 11 ημέρες απεργίας των δασκάλων

Κόσμος
Σικάγο: 11 ημέρες απεργίας των δασκάλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία των δασκάλων

Έληξε η απεργία των δασκάλων στο Σικάγο που επέστρεψαν στην εργασία τους σήμερα ύστερα από 11 ημέρες απεργίας ενώ οι γονείς ελπίζουν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του συνδικάτου των διδασκόντων και της τοπικής περιφέρειας θα βελτιώσει την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία μεταξύ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι δάσκαλοι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση ήταν μια απεργία τριών εβδομάδων τον Ιούνιο, στο Γιούνιον Σίτι της Καλιφόρνια. Όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι δάσκαλοι του Σικάγο πίεζαν προκειμένου να δοθούν πόροι για να αποσυμφορηθούν οι πολυπληθείς τάξεις και να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό, ενώ ζητούσαν και μισθολογικές αυξήσεις για τους 25.000 δασκάλους της περιφέρειας.

Οι δάσκαλοι τελικά ενέκριναν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη, μια πενταετή προσωρινή συμφωνία με τον φορέα διαχείρισης των δημόσιων σχολείων στο Σικάγο, το Chicago Public Schools (CPS), που περιλαμβάνει μισθολογική αύξηση 16% για τους δασκάλους, επιπλέον θέσεις για κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, εφαρμόσιμα όρια για τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις και ειδική στήριξη για όσους μαθαίνουν αγγλικά καθώς και για την ειδική αγωγή.

«Είμαι ενθουσιασμένη που τελείωσε η απεργία και νομίζω ότι αυτά που κέρδισαν οι δάσκαλοι είναι πολύ σημαντικά και θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης», δήλωσε η Τζούλι Ντουόρκιν, μια 49χρονη μητέρα, που ζήτησε τη βοήθεια φίλων και συγγενών για τη φροντίδα των δύο παιδιών της, 12 και 14 ετών, προκειμένου εκείνη να συνεχίσει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών.

Για την Μαρλένα Σεμπάγιος, η συμφωνία είναι απαραίτητη για να καλύπτονται οι διδακτικές ανάγκες των μαθητών της που παρακολουθούν προγράμματα ειδικής αγωγής. «Ήθελα να παλέψω για τα παιδιά μου», δήλωσε η 29χρονη Σεμπάγιος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Ωστόσο η Ρόζμαρι Βέγκα, 39 ετών και μητέρα τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, δήλωσε ότι εδώ και καιρό οι δάσκαλοι στερούνταν πόρων και ότι η ίδια θα στήριζε την απεργία για ακόμα 11 ημέρες.

«Ήρθαν, όρθωσαν το ανάστημά τους και κέρδισαν», δήλωσε η Βέγκα, που είναι γραμματέας σε μια μη κυβερνητική οργάνωση στέγασης. «Δίδαξαν στα παιδιά μας ένα μεγάλο μάθημα, ότι όταν υπερασπίζεσαι το δίκαιο και το σωστό, τότε κερδίζεις».

Τις τελευταίες ημέρες κλιμακώθηκε η πίεση για μια διευθέτηση καθώς οι δάσκαλοι περίμεναν να λάβουν τις πρώτες μειωμένες λόγω της απεργίας αποδοχές τους ενώ σήμερα έληγε και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Η απεργία προκάλεσε προβλήματα στους μαθητές που αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φοβόντουσαν ακόμα και να βγουν έξω μήπως και τους περάσουν για μέλη συμμοριών, σύμφωνα με δασκάλους. Μαθητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχασαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρωταθλήματα, στα οποία τα κολλέγια αναζητούν υποψηφίους για υποτροφίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News