Κόσμος

Γαλλία: Η UNESCO φόρεσε εσώρουχα σε αγάλματα αρχαιοελληνικού τύπου

Ο γλύπτης προχώρησε στην κίνηση αυτή για να μη θιγούν οι «ευαισθησίες» του κοινού – Για παρεξήγηση κάνει λόγο η UNESCO

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία, έπειτα από την κίνηση της UNESCO να φορέσει εσώρουχα σε ανδρικά αγάλματα αρχαιοελληνικού και ρωμαϊκού ύφους, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα επίμαχα σημεία.

Μάλιστα, το γαλλικό περιοδικό «Le Point» κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» από την UNESCO, η οποία θεωρείται ένας οργανισμός που προωθεί και διαφυλάττει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ζήτησε από τον γλύπτη Στεφάν Σιμόν να καλύψει τα μόρια των μαρμάρινων ανδριάντων, ώστε να μη «θιγούν» οι ευαισθησίες επισκεπτών της έκθεσης στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

«Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων», δήλωσε ο γλύπτης Στεφάν Σιμόν στην εφημερίδα Liberation.

Αλλά οι ιθύνοντες της Unesco φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς την πρόταση του γλύπτη. Όπως είπε ο ίδιος, ο οργανισμός τον ρώτησε λίγες μέρες πριν την έκθεση αν είχε προνοήσει να καλύψει με τρόπο μόνιμο το φύλο των αγαλμάτων. Την παραμονή της έκθεσης, λοιπόν, ο καλλιτέχνης πρότεινε να καλύψει τα δημιουργήματά του με εσώρουχα.

Ότι έγινε «λάθος» παραδέχτηκε η UNESCO παρόλο που επέμεινε ότι δεν επιβάλλει τίποτα στους καλλιτέχνες. «Αν είχε τεθεί σε εμάς το θέμα, θα είχαμε πει στον καλλιτέχνη ότι θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην φορέσει εσώρουχα» στα γλυπτά, είπαν από το γραφείο της γενικής διευθύντριας του οργανισμού, Ωντρέι Αζουλέ στη Liberation.

Αλλά οι εξηγήσεις της Unesco δεν κατάφεραν να κοπάσουν το σάλο στα social media, με πολλούς χρήστες του Twitter να καταγγέλλουν το «γελοίο» της υπόθεσης σε μια «ηλίθια εποχή», που «θίγονται ευαισθησίες», ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν με χιούμορ «πώς μπορεί κανείς να φορέσει στρινγκ σ’ ένα άγαλμα;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια