Νεκρός ο Αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι - Τι λένε τα πρώτα στοιχεία

Κόσμος
Νεκρός ο Αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι - Τι λένε τα πρώτα στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής των Τζιχαντιστών έπεσε νεκρός από Αμερικανικά πυρά, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ

Νεκρός από αμερικανικά πυρά έπεσε ο Αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Ειδικότερα, αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο στη βορειοανατολική Συρία με στόχο τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ενώ, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια «πολύ σημαντική» ανακοίνωση σήμερα στις 09:00 [15:00 ώρα Ελλάδας], όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Λίγη ώρα προτού οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας αναγγείλουν ότι ο Τραμπ θα κάνει τη «σημαντική ανακοίνωση» σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος είχε αναφέρει σιβυλλικά μέσω Twitter «μόλις έγινε κάτι πολύ μεγάλο!».

Η ανακοίνωση θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Πάντως, είναι ήδη επίσημο από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως πυρά από ελικόπτερα στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο στη διάρκεια της νύκτας τζιχαντιστές που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν.

Τα οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα στην Ιντλίμπ, μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ».

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ΙΚ τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες».

Πάντως και η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταδώσει εικόνες από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ιράκ συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.

Βαγδάτη και Τεχεράνη ενημερώθηκαν για το θάνατο

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάνι σκοτώθηκε, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», επεσήμανε μία από τις πηγές.

Ενώ, και το Ιράν ενημερώθηκε από πηγές στη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, δήλωσαν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι σήμερα.

«Το Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο στο Μπαγκντάντι από Σύρους αξιωματούχους που το έμαθαν από το πεδίο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ενώ ο δεύτερος το επιβεβαίωσε.

Αν όντως η αμερικανική επιχείρηση αυτή στέφθηκε με επιτυχία, θα πρόκειται για την πιο σημαντική εναντίον επικεφαλής τζιχαντιστή μετά τον φόνο στις 2 Μαΐου 2011 του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών άνοιξε τον δρόμο για την επιδρομή εναντίον του Μπαγκντάντι

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ έδωσε στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο βρισκόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιδρομή που φέρεται ότι οδήγησε στον θάνατό του, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ αξιωματούχος της ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η υπηρεσία πληροφορήθηκε σε ποιά τοποθεσία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι αφού συνέλαβε δύο Ιρακινούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, που βρίσκονταν στον «εσωτερικό κύκλο» του και παρείχαν πληροφορίες οι οποίες οδήγησαν σε μυστική τοποθεσία στη δυτική έρημο του Ιράκ όπου βρέθηκαν έγγραφα που περιείχαν την πληροφορία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τουρκικές και αμερικανικές στρατιωτικές διοικήσεις αντάλλαξαν πληροφορίες πριν την επιδρομή στην Ιντλίμπ

Ο τουρκικός στρατός και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αντάλλαξαν πληροφορίες πριν την επιδρομή Αμερικανών μελών των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Πριν την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών».

Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, εξ όσων γνωρίζει, ο αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στην περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News