Ερντογάν: Απειλεί την Ε.Ε για άνοιγμα των συνόρων αν δεν υποστηριχθεί η «ζώνη ασφαλείας»

Κόσμος
Ερντογάν: Απειλεί την Ε.Ε για άνοιγμα των συνόρων αν δεν υποστηριχθεί η «ζώνη ασφαλείας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκβιαστικές δηλώσεις για την στήριξη των «ζωνών ασφαλείας» στην Συρία

Νέα προειδοποίηση προς την Ε.Ε. στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως εάν δεν υποστηρίξει τα σχέδια της Άγκυρας για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, τότε θα ανοίξει τα σύνορα για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα και στη Μόσχα ότι θα «καθαρίσει» την περιοχή των συνόρων με τη βορειοανατολική Συρία από τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εάν η Ρωσία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από την διμερή συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής "ασφαλής ζώνη" στη βορειοανατολική Συρία.

 Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αρχικά τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Πηγή: Καθημερινή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News