Συρία: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας

Κόσμος
Συρία: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, αν τα τουρκικά στρατεύματα μετακινηθούν από τις θέσεις τους, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε απόψε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί "όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (...) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη "μέχρι το τέλος του απογεύματος", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News