Συρία: Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - Όλα ανοιχτά με την εκεχειρία

Κόσμος
Συρία: Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν - Όλα ανοιχτά με την εκεχειρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δεν συζήτησαν οι ηγέτες Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι - Ο Άσαντ κατηγορεί τον Ερντογάν ως «κλέφτη εδαφών»

Η εκεχειρία, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία εκπνέει σήμερα Τρίτη. Μετά τη λήξη της κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα επακολουθήσει, αφού όλα είναι ζήτημα λεπτών ισορροπιών και, φυσικά, διπλωματικών ζυμώσεων.

Έτσι, ως μεγάλης σημασίας κρίνονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία την Τρίτη στο Σότσι, όπως δήλωσε και ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Τούρκο ομολόγό του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολόγησε την κατάσταση στη Συρία ως περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι, με βάση το δεδομένο αυτό, οι διαβουλεύσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συνάντησή μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας, είναι πολύ επιτακτικές» σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

Αντίστοιχα, τις προθέσεις και τους στόχους του από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σαφείς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απόψε λήγει η διορία και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, ενώ στο «κάδρο» έβαλε για άλλη μια φορά το Προσφυγικό, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος των προσφύγων.

Το ζήτημα, ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι τι δεν συζητήθηκε στο Σότσι μεταξύ των δύο ανδρών.

«O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέςπ Ταγίπ Ερντογάν, στις συνομιλίες στο Σότσι, δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400. «To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Παράλληλα δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφασή της να έρθει στο Σότσι.

Και με την εκεχειρία τι θα γίνει;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις ανακοινώσεις οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για την κατάσταση στη Συρία. Από την άλλη, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί παράτασης της πενθήμερης εκεχειρίας στη βόρεια Συρία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί στις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του.

ΗΠΑ και Τουρκία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια πενθήμερη εκεχειρία που αναφέρεται ως «κατάπαυση του πυρός» από την Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς εάν θα παραταθεί η εκεχειρία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να το ζητήσει αυτό. ... ήταν συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Άγκυρα μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Σήμερα θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μετά τις συνομιλίες, θα υπάρξει μια συνέντευξη Τύπου, όπου -πιθανώς- το θέμα αυτό θα διευκρινιστεί».

Περισσότερα στο ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News