Συμφωνία των Πρεσπών: Πόσο κινδυνεύει; - Ποια ζητήματα «παγώνουν»;

Κόσμος
Συμφωνία των Πρεσπών: Πόσο κινδυνεύει; - Ποια ζητήματα «παγώνουν»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Αβεβαιότητα και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου.

Η Συμφωνία αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα στην προεκλογική ατζέντα μαζί με το «όχι» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Μέχρι τις εκλογές η χώρα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων για επιμέρους ζητήματα της Συμφωνίας, δηλαδή τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, θα παγώσει προσωρινά. 

Οι δημοσκοπήσεις στην γειτονική χώρα φέρνουν πρώτο το συντηρητικό κόμμα VMRO του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία το κόμμα έχει καταγγείλλει ως «επιζήμια» για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας. 

Δεν μπορεί να ακυρωθεί

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του VMRO είναι σε θέση να την καταγγείλει εφόσον δεν έχει πλέον να κερδίσει κάτι, καθώς οι Βρυξέλλες έκλεισαν την πόρτα της εισόδου στην Ε.Ε. 

Η δεύτερη και ίσως πιο επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι μία ενδεχόμενη συντηρητική κυβέρνηση στα Σκόπια θα πάρει σκληρή στάση ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας, δηλαδή θα αφήσει ανενεργές πτυχές της ή θα αναβάλλει τις αποφάσεις και θα ξεκινήσει αντιπαράθεση με την Αθήνα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι να μην τηρηθεί το erga omnes του ονόματος. Μία τέτοια ανησυχία εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξήγησε ότι η εσωτερική χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» είναι αλληλένδετη στο άρθρο 1 της Συμφωνίας με το άνοιγμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

«Ενώ προχώρησε η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζεται νομίζω αρνητικά για την Ελλάδα η ισορροπία της Συνθήκης των Πρεσπών. Στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Και συνέχισε: «Συνεπώς η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος».

Πηγή: skai.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News