Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο Σαρτρ αρνήθηκε το Νόμπελ

Ο φιλόσοφος αποστρέφοταν γενικότερα τα αξιώματα

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1964, όταν ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Η αιτιολογία ήταν ότι, εάν δεχόταν τη βράβευση, θα δεσμευόταν η ελευθερία του και θα μειωνόταν το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς. Γενικότερα, ο Σαρτρ αποστρεφόταν τα αξιώματα.

Για του λόγου το αληθές, το 1945 είχε αρνηθεί την παρασημοφόρησή του από το Γαλλικό Τάγμα της Τιμής, ενώ είχε απορρίψει και την έδρα που του προσφέρθηκε από το Κολέγιο της Γαλλίας. Ο Σαρτρ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Ιουνίου του 1905 και ήταν γόνος αστικής οικογένειας.

Σπούδασε Φιλοσοφία και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα. Μετά τη λήξη του πολέμου, ίδρυσε μαζί με τον Μορίς Μερλό Ποντί το περιοδικό “Σύγχρονοι Καιροί”. Επηρεασμένος από το γερμανικό υπαρξισμό, υποστήριξε την ύπαρξη ενός κόσμου χωρίς θεό.

Οι ανατρεπτικές του ιδέες πέρασαν στο κοινό μέσα από τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα. Λόγω της αθεΐας του, εξάλλου, όλα του τα έργα έχουν τοποθετηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων. Ο μεγάλος φιλόσοφος ήταν επίσης γνωστός για την ανοικτή σχέση που διατηρούσε με τη διάσημη φεμινίστρια Σιμόν Ντε Μποβουάρ.

Αμφότεροι αμφισβήτησαν τις κοινωνικές και πολιτισμικές συμβάσεις του περιβάλλοντος στο οποίο ανατράφηκαν, καθώς θεωρούσαν τον τρόπο ζωής της μπουρζουαζίας ρηχό. Ο Ζαν Πολ Σαρτρ πέθανε στις 15 Απριλίου του 1980.

Η μάχη της Νικόπολης το 1798

Σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου του 1798, λαμβάνει χώρα στα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης η ομώνυμη μάχη, με αντιπάλους από τη μια τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά και από την άλλη συνασπισμό Γάλλων και Ελλήνων.

Ο Αλή Πασάς μαζί με τον γιο του Μουχτάρ εξαπολύουν σφοδρή επίθεση και, έχοντας υπέρτερη στρατιωτική δύναμη, καταλαμβάνουν την Πρέβεζα, την οποία υπερασπίζονταν 1.000 Έλληνες και Γάλλοι, υπό τον στρατηγό Λα Σαλσέ. Μετά τον θρίαμβό του, ο Αλή Πασάς έστειλε πεσκέσι στον σουλτάνο τέσσερα σακιά, που περιείχαν κομμένα κεφάλια των νικημένων.

Η γέννηση και το τέλος του Μάνου Λοΐζου

Στις 22 Οκτωβρίου του 1937 γεννιέται στους Αγίους Βαβατσινιάς, στη Λάρνακα της Κύπρου, ο Μάνος Λοΐζος. Ήταν το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου και της Δέσποινας Μανάκη.

Ο μεγάλος συνθέτης του ελληνικού πενταγράμμου έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας. Παρ’ όλα αυτά, είχε ήδη προλάβει να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό έντεχνο και πολιτικό τραγούδι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια