Brexit: Ήττα Τζόνσον - Οι βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν - Δεν γίνεται η ψηφοφορία

Κόσμος
Brexit: Ήττα Τζόνσον - Οι βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν - Δεν γίνεται η ψηφοφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη μεγάλη μάχη χάθηκε για τον πρωθυπουργό

Yπερψηφίστηκε η τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή Λέτγουιν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός για τον Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, είχε καλέσει να την αποσύρει. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα, οδυνηρή κοινοβουλευτική ήττα, καθώς η τροπολογία που αναστέλλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πέρασε» με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει πως για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία με την Ε.Ε., πρέπει προηγουμένως να είναι έτοιμα και να έχουν πάρει το «πράσινο φως» όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησής της, ήτοι να έχουν ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Λέτουιν, ο οποίος είχε δηλώσει: «Ήμουν αποφασισμένος να υπερψηφίσω τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως η χώρα δεν θα συντριβεί σε περίπτωση άτακτου Brexit».

Η τροπολογία έτυχε της υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Μπόρις Τζόνσον: Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

 «Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Δεν θα φέρει καμία σιγουριά

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Χιλιάδες Βρετανοί διαδηλώνουν στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα

 Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit και πανηγύρισαν όταν έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Βρετανίας για να παραστούν σε αυτήν τη συγκέντρωση, κάτω από τον καταγάλανο ουρανό. Πολλοί κρατούσαν ευρωπαϊκές σημαίες και πλακάτ με ευφυολογήματα-συνθήματα.

Το πλήθος κατέκλυσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσουν την πορεία από το Χάιντ Παρκ την ώρα που άλλοι είχαν ήδη φτάσει στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα Σάββατο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1982 και τον πόλεμο των Φόκλαντ.

"Είμαι θυμωμένος γιατί δεν εισακουόμαστε. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει να παραμείνουμε στην ΕΕ. Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε φωνή", είπε η 56χρονη Χάνα Μπάρτον, παραγωγός μηλίτη από την κεντρική Αγγλία, που ήταν τυλιγμένη σε μια σημαία της ΕΕ. "Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή εν αναμονή και θα καταστρέψει την οικονομία", πρόσθεσε.

Ενώ το Brexit έχει διχάσει οικογένειες, κόμματα, το κοινοβούλιο και τη χώρα, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι από τις πιο σημαντικές στην σύγχρονη βρετανική ιστορία: ένα σταυροδρόμι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις τύχες του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές γενιές.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδήλωση, οι βουλευτές ενέκριναν την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το πλήθος παρακολουθούσε τις εξελίξεις μέσα από γιγαντοοθόνες και από τα κινητά τηλέφωνα. Πολλοί πανηγύρισαν καθώς θεωρούν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως άλλη μια ευκαιρία για να σταματήσουν το Brexit.

Σε κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν, συνέκριναν το Brexit με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ορισμένοι φορούσαν παράξενες στολές – ένας μάλιστα είχε ντυθεί μπανάνα και κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα "Είμαστε ώριμοι για αλλαγή".

Δεν έλειψαν και τα ομοιώματα που σάρκαζαν κάποιους πολιτικούς, όπως τον Τζόνσον και τον σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.

Μια ομάδα διαδηλωτών έψαλλε τον ύμνο της ΕΕ, την "Ωδή στη Χαρά".

Ο Τζέιμς ΜακΓκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People's Vote που οργάνωσε την πορεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της την οργή των φιλοευρωπαίων πολιτών και να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. "Αυτή η νέα συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία υποσχέθηκαν στον λαό και κατά συνέπεια ο κόσμος δικαιούται μια νέα ευκαιρία για να εκφραστεί", σημείωσε.

Οι οργανωτές αισιοδοξούν ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι παρόμοια σε μέγεθος με εκείνη του Μαρτίου, όταν, όπως λένε, 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Μια τέτοια συγκέντρωση θα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Βρετανία.

Η αστυνομία του Λονδίνου αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το μέγεθος της συγκέντρωσης, σημειώνοντας ότι είναι "ανακριβής επιστήμη". Ωστόσο στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter φαίνονται οι δρόμοι και η πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο να έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Το κλίμα στη διαδήλωση κυμαινόταν από θυμό μέχρι απογοήτευση. Κάποιοι νέοι, που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα, είπαν ότι ο αγώνας που δίνουν για την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος είναι το καθοριστικό πολιτικό γεγονός της ζωής τους. "Αν φύγουμε από την ΕΕ δεν θα είναι το τέλος, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επανενταχθούμε μέχρι να το πετύχουμε", είπε η 17χρονη Βικτόρια Πέιντερ.

Το 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά. Μερικές δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει ανατραπεί, όμως δεν είναι καθοριστική η αλλαγή και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν απηυδήσει με το Brexit.

Από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει 226 δημοσκοπήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν στηρίζουν την Αποχώρηση ή την Παραμονή στην ΕΕ. Από αυτές, στις 204 ο κόσμος τασσόταν υπέρ της Παραμονής, στις 7 υπέρ της Αποχώρησης και στις υπόλοιπες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αλλάξει άποψη: στη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2016, από ο ινστιτούτο ComRes, οι μισοί (50%) θέλουν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, το 42% θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και το 8% απάντησε ότι "δεν γνωρίζει'.

Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμβαθύνει τον διχασμό και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.

ethnos - ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News