Βόρεια Μακεδονία: Ναυάγιο για την εύρεση ημερομηνίας προενταξιακών διαπραγματεύσεων

Κόσμος
Βόρεια Μακεδονία: Ναυάγιο για την εύρεση ημερομηνίας προενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση

Εξελίξεις αναμένονται στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιμονή της Ανγκελα Μέρκελ, όπως και των χωρών της Δανίας και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, που συντάχθηκαν μέχρι τέλους με τη λύση-πακέτο, ώστε να μην ξεχωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία από την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής, οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια. 

Φημολογείται πως αν η τύχη της Βόρειας Μακεδονίας είχε αποσυνδεθεί από αυτή την Αλβανίας, τότε ίσως υπήρχε διαφορετικό αποτέλεσμα.

 O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις

Η αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν αποκλείεται σύντομα να παραιτηθεί, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «ήταν ένα ιστορικό λάθος αυτό που συνέβη χθες το βράδυ», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ τόνισε πως «χθες το βράδυ οι ηγέτες συζήτησαν τη διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως: «Σήμερα θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σας παρακαλώ, μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας, γιατί εσείς κάνατε αυτό που σας αναλογούσε και εμείς όχι. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή θα γίνετε πλήρη μέλη της Ε.Ε.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News