Επιστολή Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό και μη γίνεσαι ανόητος!»

Κόσμος
Επιστολή Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό και μη γίνεσαι ανόητος!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη επιστολή του Αμερικανού προέδρου στον Τούρκο ομόλογο του

«Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!»: οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις αυτές περιέχονται σε επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου. «Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκίας την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας-στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα». Kαταδικάζει η αμερικανική Βουλή την απόφαση Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ΒΑ Συρία.

Στην επιστολή, ο μεγιστάνας αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News