Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν - Παραδώστε τα όπλα σας μέχρι το βράδυ

Ελλάδα
Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν - Παραδώστε τα όπλα σας μέχρι το βράδυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέρριψε πρόταση εκεχειρίας και απειλεί τους Κούρδους

«Η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων και ούτε πρόκειται να το κάνει». Με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να διαψεύσει φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που όπως ισχυρίζεται πρόσκεινται στο ΡΚΚ. «Εάν θέλετε να δείτε σφαγιασμό αμάχων, κοιτάξτε το Αφγανιστάν, το κράτος Ρακίν της Μιανμάρ, το Upper Karabakh», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το τελεσίγραφο στους Κούρδους

«Οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Κούρδους και δίνοντας με αυτό τον τρόπο τελεσίγραφο. Και σημείωσε ότι αν το κάνουν αυτό οι Κούρδοι, αυτό θα σημάνει αυτομάτως τη λήξη της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης». Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες που όπως αναφέρει ανέβηκαν από λογαριασμούς που είναι προσκείμενοι στο ΡΚΚ.

Απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία

Μάλιστα νωρίτερα απέρριψε την αμερικανική απαίτηση να κηρυχθεί εκεχειρία στη βόρεια Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.

«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος [των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ] στη Μανμπίτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε «Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός», όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει «την τρομοκρατική οργάνωση», όπως είπε, αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν.

«Μας ασκούν πιέσεις για να σταματήσουμε την επιχείρηση. Έχουμε σαφή στόχο. Δεν ανησυχούμε για τις κυρώσεις» τόνισε.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 24 άτομα

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 24 άτομα για διάδοση «μαύρης προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

 Σήμερα το Ανατολή μετέδωσε πως 24 από τους 186 ανθρώπους, που είχαν τεθεί υπό κράτηση επειδή επέκριναν την επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθησαν επισήμως. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι «προκάλεσαν μίσος και εχθρότητα στο κοινό» και «διεξήγαγαν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει ζητήσει τον τερματισμό αυτής της «απόπειρας εισβολής», όπως την αποκαλεί. Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος των συμπροέδρων του HDP για σχόλιά τους.

Οι αρχές είχαν αρχίσει παρόμοιες έρευνες μετά τις δύο προηγούμενες διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες επέκριναν την επίθεση του Ιανουαρίου 2018 στη βόρεια Συρία.

Πηγή: ethnos.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News