Απολογισμός Ερντογάν: 440 Κούρδοι νεκροί, 109 χλμ εντός της Συρίας ο στρατός

Κόσμος
Απολογισμός Ερντογάν: 440 Κούρδοι νεκροί, 109 χλμ εντός της Συρίας ο στρατός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορεί την Μέρκελ για στήριξη των Κούρδων

Στην αποτίμηση της μέχρι τώρα επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης», προέβη την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο στρατός του έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής 109 τ.χλμ. στη βόρεια Συρία και σημείωσε ότι η επέμβαση αυτή είναι θέμα επιβίωσης της Τουρκίας. Στο μεταξύ, κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για στήριξη των Κούρδων κι όχι του συμμάχου της του ΝΑΤΟ.

 Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το κέντρο της συριακής πόλης Ρας αλ-Αίν και 4 χωριά της είναι υπό τουρκικό έλεγχο, ενώ συνολικά 490 είναι οι Κούρδοι που έχουν εξουδετερωθεί στη Συρία από την επιχείρηση, 440 νεκροί, 24 αιχμάλωτοι και 26 τραυματίες.

Αντιθέτως, 2 Τούρκοι στρατιώτες είναι νεκροί και 16 στρατιώτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, 18 οι νεκροί Τούρκοι πολίτες, κυρίως παιδιά, και 147 τραυματίες από τις οβίδες του ΡΚΚ στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας.

Σχετικά με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση. «Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News