Συρία: Η Ευρώπη «γυρνάει την πλάτη» στην Τουρκία

Κόσμος
Συρία: Η Ευρώπη «γυρνάει την πλάτη» στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για τον πόλεμο στη Συρία από Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία

Διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού προς την Τουρκία η Γαλλία, ενώ σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να τερματίσει τον πόλεμο» στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Το Παρίσι διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού προς την Τουρκία

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

Αντίστοιχη απόφαση διακοπής της πώλησης όπλων στην Άγκυρα ανακοίνωσαν και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

 «Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «(Η επίθεση) θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων».

«Η Γαλλία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να συζητηθεί η συνέχιση των προσπαθειών του Συνασπισμού στην συγκυρία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπόρις Τζόνσον: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας»               

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Βρετανία διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την πολεμική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και τον κάλεσε να τερματίσει την επίθεση και να ξεκινήσει διάλογο.

«Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Ερντογάν το Σάββατο.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News