Συρία: Στα άκρα η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, Αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι

Κόσμος
Συρία: Στα άκρα η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, Αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απειλές μετά πυρά της Τουρκίας σε Αμερικανούς

Ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας στη Συρία οι οποίες αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μάλιστα οι άμαχοι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο ανέρχονται σε 30. 

Το τελευταίο περιστατικό με τα πυρά που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Κομπάνι στη Συρία «πάγωσε» περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Μπορεί τα πυρά να μην  προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ όπως  διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ωστόσο όπως έγινε γνωστό οι δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανταποδώσουν.

Η έκρηξη σημειώθηκε  «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Απειλές ΗΠΑ- Τουρκίας

Οι Αμερικανοί πλέον δηλώνουν ανοιχτά  ότι η Τουρκία προκαλεί “μεγάλη ζημιά” στους δεσμούς που έχουν χτιστεί τα τελευταία με τις ΗΠΑ  και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Άμεση ήταν η απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς αναφέρει πως «η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αυτός ο αγώνας θα επιδιωχθεί με αποφασιστικότητα».

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ προχωρά ένα βήμα παραμένει καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη  να ανταποδώσει όποιο μέτρο ληφθεί σε βάρος της.

Το δράμα των εκτοπισμένων

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σύμφωνα με το in.gr ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Αυξάνονται οι πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να επελαύνει στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε, ο τουρκικός στρατός  415 Κούρδοι μαχητές “αδρανοποιήθηκαν” από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην σημερινή τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News