Ερντογάν: «Η Τουρκία δε θα τερματίσει την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης"»

Κόσμος
Ερντογάν: «Η Τουρκία δε θα τερματίσει την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης"»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» την επιχείρησή της παρά τις "απειλές", διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Ερντογάν

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεχόμαστε τώρα απειλές από αριστερά και δεξιά, μας λένε "Σταματήστε". (…) Δεν θα κάνουμε πίσω», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας εωσότου όλοι οι τρομοκράτες υποχωρήσουν νοτίως των 32 χλμ.» σε βάθος, στα οποία προβλέπεται να επεκταθεί η «ζώνη ασφαλείας», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα εγγυηθεί την ασφάλεια στα σύνορά της και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων απομακρύνοντας τις τρομοκρατικές ομάδες από τα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπως κάναμε με την περιοχή δυτικά του Ευφράτη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στοχεύει στο να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της βόρειας Συρίας, των Αράβων, των Κούρδων, των Γεζίντι, των Χαλδαίων κι όχι να διαμελίσει τη Συρία.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει της ζωή τους

Τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία, από τους Κούρδους πολιτοφύλακες, εναντίον παραμεθόριων πόλεων της Τουρκίας.

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση, που έπληξε την πόλη Νουσαϊμπίν, στην επαρχία Μαρντίν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων Anadolu και DHA.

Νωρίτερα σήμερα, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν οβίδες έπληξαν ένα σπίτι στην περιοχή Σουρούτς.

Με αυτούς τους νεκρούς, ανέρχεται σε 17 ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, μετά την έναρξη την Τετάρτη, της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων εναντίον διαφόρων πόλεων στα σύνορα της Τουρκίας έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Επιπλέον, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τα πυρά των YPG, από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης.

Με κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα ο Στίβεν Μνούτσιν

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απειλεί με "πολύ σημαντικές" κυρώσεις την Άγκυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η 'Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News