Συρία: Εικόνες σοκ από την επίθεση κατά των Κούρδων - Αντιδράσεις κατά Ερντογάν και Τραμπ

Κόσμος
Συρία: Εικόνες σοκ από την επίθεση κατά των Κούρδων - Αντιδράσεις κατά Ερντογάν και Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια κατακραυγή για την Τουρκική επίθεση στη Συρία - Αντιδράσεις με την απόφαση Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους

Συνεχίζεται η επίθεση στη βορειανατολική Συρία, συνεχίζονται και οι νεκροί… Κι αυτό γιατί, Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους - θέσεις κούρδων ανταρτών - διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό.

Ο τουρκικός στρατός άρχισε χθες Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων.

Περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, ιδίως οι ζώνες Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, σφυροκοπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι βοηθητικοί τους σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές εισέβαλαν στο συριακό έδαφος, σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.

Η αεροπορία και το πυροβολικό «έπληξαν μέχρι στιγμής 181 στόχους», θέσεις «της τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τα μεσάνυχτα, αναφερόμενο στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οργάνωση η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Από την πλευρά τους, οι ΣΔΔ ανέφεραν χθες πως «απώθησαν» την τουρκική επίθεση, στόχος της οποίας είναι να απομακρυνθούν οι ΜΠΛ από τις παραμεθόριες περιοχές, που ελέγχουν de facto.

Ήδη χθες στις τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χιλιάδες εκτοπισμένους» στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι «κακή ιδέα», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του ο Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ρεπουμπλικάνος έκανε γνωστό ότι αποφάσισε να αποσύρει αμερικανούς στρατιωτικούς από τη βορειοανατολική Συρία, απόφαση που έδωσε την εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος άναψε πράσινο φως για την τουρκική εισβολή, παρά τις διαψεύσεις και τις αντιφατικές ενδείξεις που έστειλε η Ουάσινγκτον.

Δύο γερουσιαστές, ένας Δημοκρατικός κι ένας Ρεπουμπλικάνος, παρουσίασαν χθες βράδυ σχέδιο νόμου που προβλέπει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της. Το σχέδιο αυτό θα επιβάλλει, εάν εγκριθεί, στην κυβέρνηση του Τραμπ να παγώσει τους πόρους που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ κορυφαία στελέχη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, θα απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στην Άγκυρα σε παγκόσμια κλίμακα και θα στοχοθετήσει επίσης τον ενεργειακό τομέα.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ισχυρός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, συνήθως θερμός υποστηρικτής του ενοίκου του Λευκού Οίκου, κατήγγειλε πως «εγκαταλείψαμε αισχρά τους Κούρδους» και είπε πως τάσσεται υπέρ της ιδέας «ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά» την εισβολή.

Η τουρκική επίθεση, η οποία προκαλεί διεθνή κατακραυγή, θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε επειγόντως για να συζητήσει την κατάσταση.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε ισχυρές εκρήξεις και αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Όπως μετέδωσε βαρύ πυροβολικό έπληττε ασταμάτητα την πόλη χθες, εξωθώντας δεκάδες αμάχους να φύγουν με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, ακόμα και με τα πόδια, φορτωμένοι με βαλίτσες, σάκους και τσάντες.

Εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών, μαχητές των ΣΔΔ ήταν ανεπτυγμένοι μέσα στην πόλη, μετέδωσε ο ίδιος.

https://twitter.com/garjunp/status/1182213276379287553

«Γενική επιστράτευση»

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ΜΠΛ έπεσαν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Νουσάιμπιν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016. Ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σ.σ. ΕΣΣ, συμμαχία που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Τουρκία) άρχισαν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν χθες μέσω Twitter.

Τουλάχιστον 18.000 σύροι μαχητές που ανήκουν σε παρατάξεις που ανήκουν στον ΕΣΣ κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης οι Κούρδοι της Συρίας, αντιμέτωποι με την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ, κήρυξαν «γενική επιστράτευση», ενώ προέτρεψαν τη Μόσχα να επέμβει και να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο με τη Δαμασκό.

Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούν οι ΜΠΛ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω», να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ και είναι σήμερα κρατούμενοι των κουρδικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων». Η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση να «μην επαναληφθεί» αυτό.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1182197035656765441

Τουρκία: Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει θα είναι «αναλογική»

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους στη Συρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, απομακρύνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην τουρκική μεθόριο και ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ξεκίνησε χθες Τετάρτη την επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι «50 στρατιώτες» των ΗΠΑ είχαν «εγκαταλείψει» την περιοχή, αφήνοντας τους Κούρδους, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί απειλή, εκτεθειμένους.

Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ.

«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό The Atlantic.

Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία. Επίσης έχει επισημάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μίσος που τρέφουν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί χθες Τετάρτη ότι βοήθησε αρκετά του Κούρδους δαπανώντας «σημαντικά ποσά» για να τους προσφέρει εξοπλισμό. «Με δεδομένο αυτό, αγαπάμε τους Κούρδους», τόνισε.

Παρά τα επιχειρήματα του προέδρου, ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Τραμπ «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».

«Οι Κούρδοι των SDF –οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ—δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter. «Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.

«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ρούμπεν Γκαλέντο, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.

«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.

«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.

Αμερικανικά συμφέροντα

Κάποιοι έφεραν ως παράδειγμα προηγούμενους πολέμους κατά τους οποίους οι Αμερικανοί τελικά εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους, όπως για παράδειγμα τις κυβερνήσεις του Λάος και του νότιου Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρθα ΜακΣκάλι, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που έχει υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή έξι φορές, εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία ήταν απλώς «κακή».

«Οι SDF, οι Κούρδοι σύμμαχοί μας, ήταν αυτοί που πλήρωσαν βαρύ τίμημα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Fox Radio. «Είναι εκείνοι που ανέτρεψαν το χαλιφάτο» του ΙΚ.

Ωστόσο υπάρχουν και μέλη του αμερικανικού στρατού που στηρίζουν την απόφαση Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Νταν Κάλντγουελ, του λόμπι Concerned Veterans for America, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέρονται της χώρας του.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να βρεθούμε ξανά στη μέση μίας παλιάς σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας, η οποία προϋπάρχει του ΙΚ και του εμφύλιου πολέμου στη Συρία», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News