Οι Τουρκικές δυνάμεις κάνουν «προέλαση» στη Συρία

Κόσμος
Οι Τουρκικές δυνάμεις κάνουν «προέλαση» στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

11 νεκροί έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα - Διεθνείς αντιδράσεις - Τι λέει ο ηγέτης των Κούρδων

Με αίμα βάφεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άτομα.

Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία και φέρει την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, σύμφωνα με το newsit.gr, συμπεριλαμβανομένων 8 αμάχων, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Νωρίτερα έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Δύο βλήματα όλμου έπληξαν νωρείτερα την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV σήμερα, λίγο αφότου η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο eleytherostypos.gr, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Η ανακοίνωση Ερντογάν για την επιχείρηση

Ο στρατός της Τουρκίας πέρασε τα σύνορα και ήδη βομβαρδίζεται η περιοχή από  F16.  Η επιχείρηση ονομάζεται «Η πηγή της ειρήνης

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν στο twitter. Συγκεκριμένα έγραψε: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Εθνικό Στράτο της Συρίας ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK YPG και ΙSIS. Στόχος μας να εμποδίσουμε την τρομοκρατική ζώνη που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ και να έρθει Ειρήνη και ασφάλεια στη περιοχή».

ην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή εναντίον της χώρας μας. Με τη ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΚΕΙΑΣ την οποία θα δημιουργήσουμε θα φροντίσουμε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Θα προστατέψουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, και θα σώσουμε τον τοπικό λαό από την τρομοκρατία» ανέφερε σε συνέχεια του πρώτου μηνύματος του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε την στιγμή που αναχωρούν τα τουρκικά μαχητικά για να πλήξουν τους στόχου στη Συρία και την στιγμή της επίθεσης:

15,5 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί με ανακοίνωση τους μαχητές του ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Η στιγμή που αναχωρούν τα τουρκικά στρατεύματα. 

Εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή οι κάτοικοί της

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Το Κογκρέσο θα κάνει την Τουρκία να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή της στη Συρία

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εκτάκτως θα συγκληθεί αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε πριν δύο ώρες ο τουρκικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία. Ακολουθούν διεθνείς αντιδράσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην βορειοανατολική Συρία, έφτασαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Το Κογκρέσο θα κάνει την Τουρκία να πληρώσει «πολύ ακριβά»

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει "πολύ ακριβά" την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παράνομη και επικίνδυνη μια τουρκική επέμβαση στη Συρία»

Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών του Συμβουλίου της Ευρώπη, για την επέμβαση στη Συρία

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τα μέλη της ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προχώρησαν σε παρεμβάσεις, μέσω του επικεφαλής της ομάδας, Ολλανδού βουλευτή Τίνι Κοξ, προς την κυβέρνηση της Τουρκίας και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να αποτραπεί στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία.

Η πρώτη παρέμβαση απευθύνεται στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σε έδαφος άλλου κράτους συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι Βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές, ενώ υπενθυμίζουν στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεδομένου ότι το Καταστατικό του πανευρωπαϊκού αυτού οργανισμού υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ενότητα, να τηρούν τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξάλλου, στη δεύτερη παρέμβασή τους, οι Βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς  απευθύνονται στην προεδρεύουσα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας Amélie de Montchalin και στη Γενική Γραμματέα του οργανισμού, Marija Pejčinović Burić, κοινοποιώντας την ανωτέρω επιστολή τους προς τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών και καλώντας συγχρόνως τα καταστατικά όργανα του Συμβουλίου να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να κινηθούν διπλωματικά προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, σε περιοχές όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων της Συρίας - στους οποίους εκφράζουν την συμπαράστασή τους - και η οποία, πέρα από παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα προκαλέσει βαριές ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων, μια νέα ανθρωπιστική κρίση και νέα κύματα προσφυγιάς, ενώ θα βλάψει την οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνευσης στην πολύπαθη Συρία, διακινδυνεύοντας την ειρήνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ηγέτης των Κούρδων: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε»

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν να εισβάλει στα εδάφη μας. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Ο λαός μας είναι μαθημένος στα δύσκολα», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης των Κούρδων, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Από τη βόρεια Συρία και από περιοχή που δεν θέλησε να αποκαλύψει ο ηγέτης των Κούρδων και συμπρόεδρος Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαχούζ Χασάν μίλησε στον ΣΚΑΙ και έστειλε το δικό του μήνυμα στον Ερντογάν.

Ο ηγέτης των Κούρδων, σύμφωνα με το newsit.gr, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν πως «οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση. Οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

«Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύπλοκη και δεν είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν να εισβάλλει στα εδάφη μας. Εμείς από την πλευρά μας, ο λαός μας είναι έτοιμος και ψυχολογικά και σε όλα τα μέτωπα και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και είναι συνηθισμένος στα δύσκολα και θα πολεμήσει», είπε ο συμπρόεδρος του PYD.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πικρία για τη στάση των Αμερικανών και για τον εάν θα έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ο ηγέτης των Κούρδων τόνισε πως: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον λαό μας. Όχι μόνο οι Κούρδοι αλλά και οι Άραβες και οι Ασσύριοι. Όλοι αναρωτιούνται. Εμείς ήμασταν μέρος του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Νικήσαμε τους τρομοκράτες. Κάναμε μεγάλο πόλεμο. Νικήσαμε και αυτή τη στιγμή παρόλο που δεν μας είχαν δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι θα μας προστατεύουν αλλά πάντα έλεγαν ότι: Θα είμαστε εδώ και θα σας προστατεύουμε.

Υπήρχαν προφορικές εγγυήσεις. Και αναρωτιέται ο λαός για να αφήσουν τώρα έναν άνθρωπο σαν τον Ερντογάν που σκέφτεται φασιστικά και θέλει να κάνει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Κούρδων. Εμείς συζητάμε και διάφορες μεθόδους για να αποφύγουμε ή να αντισταθούμε σε αυτή την εισβολή. Συζητάμε με το καθεστώς Άσαντ. Αλλά το βασικό για εμάς είναι ότι θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του λαού μας, τις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική εισβολή».

Παράλληλα ο συμπρόεδρος του PYD ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν καθώς όπως ξεκαθάρισε “αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News