default-image

Πενήντα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα

Κόσμος
Πενήντα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 αιχμαλωτίζεται μαζί με τους συντρόφους του από το βολιβιανό στρατό, ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα

Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που δολοφονείται - ίσως - ο πιο διάσημος επαναστάτης του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 στη Βολιβία.

Ο Γκεβάρα γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1928 στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής. Ήταν το πέμπτο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας με προοδευτικές ιδέες και... βασκικές αλλά και ιρλανδικές ρίζες.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και, αν και υπέφερε από κρίσεις άσθματος μέχρι το τέλος της ζωής του, δόθηκε ολοκληρωτικά μέχρι την τελευταία του πνοή στην ιδέα της επανάστασης.

Μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της κουβανικής επανάστασης, ανατρέποντας τον δικτάτορα Μπατίστα και εγκαθιδρύοντας σοσιαλιστικό καθεστώς.

Μετά την επικράτηση των ανταρτών στην Κούβα, ο Τσε δε θέλησε να επαναπαυτεί στις “δάφνες” της νίκης και γρήγορα άφησε το αγαπημένο του νησί για να βοηθήσει τους καταπιεσμένους σε άλλες περιοχές της Γης.

Ταξίδεψε στο Κονγκό και τη Βολιβία, όπου οργάνωσε αντάρτικα, τα οποία, ωστόσο, δεν είχαν την επιτυχή έκβαση που είχε η επανάσταση στην Κούβα. Στη Βολιβία, λοιπόν, ο Γκεβάρα έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή, περνώντας μια για πάντα στο “πάνθεον” των επαναστατών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 αιχμαλωτίζεται μαζί με τους συντρόφους του από το βολιβιανό στρατό, στο χωριό Λα Ιγκέρα. Μία ημέρα μετά, ο Γκεβάρα εκτελείται με δύο σφαίρες από τον υπαξιωματικό Μάριο Τεράν. Ο Τεράν αρχικά δίστασε να υπακούσει στους ανώτερούς του, ωστόσο ήταν αυτός που τελικά αφαίρεσε τη ζωή του Τσε. «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις» ήταν τα τελευταία λόγια του Γκεβάρα.

Η σορός του Αργεντινού επαναστάτη, που είχε πεταχτεί σε έναν ομαδικό τάφο στη Βολιβία, ταυτοποιήθηκε πριν από 22 χρόνια, πριν επιστραφεί τελικά με τιμές στην Κούβα για μια επίσημη επικήδεια τελετή. Στις 17 Οκτωβρίου του 1997, τα οστά του Τσε φτάνουν στη Σάντα Κλάρα της Κούβας. Τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφτεί το υπόγειο μαυσωλείο του Τσε, πάνω από το οποίο δεσπόζει ένα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμά του, στη Σάντα Κλάρα.

Η εικόνα του θρυλικού Αργεντινού επαναστάτη συνεχίζει να είναι πανταχού παρούσα στην Κούβα, αλλά και σε όλη την υφήλιο. Συγκεκριμένα, το γνωστότερο πορτρέτο του, η φωτογραφία που τράβηξε ο Αλμπέρτο Κόρντα, αποτελεί μέχρι σήμερα για κάποιους ανθρώπους την απεικόνιση του αιώνιου συμβόλου της επανάστασης, ενώ για κάποιους άλλους δεν αντικατοπτρίζει παρά μια αναγνωρίσιμη φιγούρα, η οποία αποτελεί αντικείμενο αστείρευτης εμπορικής εκμετάλλευσης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News