«Πράσινο» φως για τουρκική εισβολή στη Συρία

Κόσμος
«Πράσινο» φως για τουρκική εισβολή στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποσύρονται στρατεύματα των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι Κούρδοι

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, γνωστοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πράσινο φως που έλαβε η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον για εισβολή στην χώρα. Η Τουρκία διαμηνύει πως θέλει να πατάξει τα «τρομοκρατικά στοιχεία», από την άλλη, όμως, οι Κούρδοι προειδοποιούν για τις σημαντικές επιπτώσεις της τουρκικής επιχείρησης.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα την από καιρό σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναμιχθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει:

«Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει στο έδαφος «Χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, από τα οποία ήρθαν πολλοί αιχμαλωτισμένοι μαχητές του ISIS, για να τους πάρουν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν και αρνήθηκαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τους κρατήσουν για κάτι που θα μπορούσε να είναι για πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS στην περιοχή που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα των Χαλιφάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.

Ο Ερντογάν δήλωσε, ακόμη, πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων την Κυριακή το βράδυ ανέφερε ότι «είχαν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους στην πρόταση των ΗΠΑ για τον “μηχανισμό ασφαλείας” κατά μήκος των συνόρων, αλλά οι απειλές του Ερντογάν αποσκοπούν να αλλάξουν τον μηχανισμό ασφαλείας σε μηχανισμό θανάτου, να εκτοπίσουν τους ανθρώπους μας και να αλλάξουν τη σταθερή και ασφαλή περιοχή σε μια περιοχή συγκρούσεων και μόνιμου πολέμου.»

«Προειδοποιούν ότι μια τουρκική στρατιωτική εισβολή θα μπορούσε να σβήσει τα κέρδη κατά της ISIS και να καταστήσει τη Συρία “μόνιμο χώρο σύγκρουσης”.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News