Οι πάπυροι που θα αλλάξουν την ιστορία

Κόσμος
Οι πάπυροι που θα αλλάξουν την ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκαν στην Ηράκλεια

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την ίδια την ιστορία. Ο λόγος για την πιθανότητα να διαβαστούν τα “βιβλία” της πρώτης αρχαίας βιβλιοθήκης που εντοπίστηκαν και τα οποία σχεδόν σίγουρα περιλαμβάνουν έργα που έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος για τους πάπυρους που εντοπίστηκαν στην Ηράκλεια, μια από τις τρεις πόλεις που κατέστρεψε με την έκρηξή του ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. μαζί με την Πομπηία και τη Σταβία.

Τα 1.800 περίπου ρολά παπύρων της βιβλιοθήκης της Ηράκλειας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Νάπολη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να διαβαστούν και να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, χάρη σε μια νέα και καινοτόμο προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει ισχυρές ακτίνες Χ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δύο πάπυροι στους οποίους θα εστιάσει η μέθοδος, οι οποίοι έως τώρα δεν έχουν ανοιχτεί και θα ερευνηθούν, ανήκουν στο Institut de France στο Παρίσι και αποτελούν μέρος της εκπληκτικής συλλογής της μόνης γνωστής άθικτης βιβλιοθήκης από την αρχαιότητα. Εμπειρογνώμονες προσπάθησαν κατά το παρελθόν να ξετυλίξουν κάποιους από αυτούς χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Ορισμένοι δυστυχώς καταστράφηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ακέραιοι δεν κατέστη δυνατό να διαβαστούν, καθώς το μελάνι εξασθενούσε μόλις ερχόταν σε επαφή με τον αέρα. Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε γραμμένο στην Ελληνική, είτε στη Λατινική.

Οι πάπυροι εξετάστηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις τού επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολλές φορές ισχυρότερη και από τον Ήλιο, ονομάζεται Diamond Light Source και βρίσκεται στην Οξφόρδη της Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται πολύ πιθανό η βίλα στην οποία βρέθηκαν οι πάπυροι, στην αρχαία Ηράκλεια, να ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News