Η δίκη της Νυρεμβέργης: Πότε έγινε και ποιοι καταδικάστηκαν

Κόσμος
Η δίκη της Νυρεμβέργης: Πότε έγινε και ποιοι καταδικάστηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, γεγονότα έλαβαν χώρα και έγραψαν τη δική τους ιστορία

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Οκτωβρίου του 1946 όταν εκδίδεται η απόφαση στη δίκη της Νυρεμβέργης, με την οποία 12 από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάζονται σε θάνατο.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1945. Το Δικαστήριο, που συστάθηκε, ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ, αλλά και της Γαλλίας στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1945. Ως τόπος διεξαγωγής της δίκης είχε προταθεί από τους Σοβιετικούς το Βερολίνο, ωστόσο η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που είχε υποστεί η πόλη.

Προκρίθηκε τελικά η λύση της Νυρεμβέργης για τρεις λόγους. Ο ένας ήταν ότι η Νυρεμβέργη διέθετε μεγάλων διαστάσεων Δικαστικό Μέγαρο, το Μέλαθρον της Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος λόγος ήταν συμβολικός, καθώς στη βαυαρική πόλη διεξαγόταν κάθε χρόνο το Συνέδριο του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Τέλος, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί προτιμούσαν τη Νυρεμβέργη, καθώς η πόλη βρισκόταν στη δική τους ζώνη επιρροής.

Οι βασικές κατηγορίες για τις οποίες δικάζονταν τα ναζιστικά στελέχη ήταν τέσσερις: συνωμοσία, εγκλήματα κατά της Ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τελικά, 19 από τους 24 κατηγορούμενους κρίνονται ένοχοι, τρεις αθωώνονται, ενώ δύο δε δικάστηκαν. Ο ένας λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ ο δεύτερος επειδή αυτοκτόνησε πριν την έναρξη της δίκης.

Από τους 19 καταδικασθέντες, οι 12 καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών. Άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ σε τέσσερις επιβλήθηκε ποινή από 10 έως 20 χρόνια.

Η μάχη στα Γαυγάμηλα

Ήταν 1 Οκτωβρίου του 331 π.Χ., όταν έλαβε χώρα η πιο αποφασιστική μάχη που έδωσαν οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον των Περσών, αλλά και γενικότερα μια από τις πιο σπουδαίες πολεμικές συρράξεις της αρχαιότητας. Πρόκειται για την περίφημη μάχη των Γαυγαμήλων, μια πεδινή περιοχή στο σημερινό Ιράκ, μεταξύ Μοσούλης και Αρμπίλ: Εκεί ο Αλέξανδρος συνέτριψε το στρατό του Δαρείου Γ’ του Κοδομανού και ολοκλήρωσε την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Οι ιστορικοί μιλούν για 30.000 νεκρούς Πέρσες, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες για τους Μακεδόνες υπολογίζονται από 100 έως 500. Ο Αλέξανδρος αναγορεύτηκε μετά τη μάχη μεγάλος βασιλέας, ωστόσο στα Γαυγάμηλα έχασε το αγαπημένο του άλογο, τον Βουκεφάλα.

Το «Κεφάλαιο» του Μαρξ

Ήταν 1η Οκτωβρίου του 1867 όταν ο Γερμανός φιλόσοφος και οικονομολόγος-κοινωνιολόγος Καρλ Μαρξ εκδίδει τον πρώτο τόμο του πιο γνωστού του έργου, του «Κεφαλαίου». Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκδοθεί η «Κριτική της Θεωρίας του κράτους του Χέγκελ», τα «Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα», οι «Θέσεις για τον Λουδοβίκο Φόυερμπαχ», η «Γερμανική Ιδεολογία», το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», η «Εισαγωγή στην κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» και η «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News