Κόσμος

Βίντεο - Ντοκουμέντο από το εσωτερικό του Τσέρνομπιλ

Στο χώρο του αντιδραστήρα βρέθηκαν 15 δημοσιογράφοι

Το τραγικό δυστύχημα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή

Μπορεί το τραγικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ να έλαβε χώρα πριν από 33 χρόνια, ωστόσο, εξακολουθεί να παράγει σαράντα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη ραδιενέργεια από το κανονικό.

Αυτή τη διαπίστωση έκανε μία ομάδα δημοσιογράφων, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νούμερο 4 του Τσέρνομπιλ και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στην αίθουσα Ελέγχου του αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη τον Απρίλιο του ’86.

Σημειώνεται ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά ενώ περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή του. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια ως αποτέλεσμα του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με τη Wikipedia, ότι το τραγικό δυστύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, το οποίο διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του: Ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους.

Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή ευρείας κλίμακας, αναφερόμενα σε αυτό ως πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσέρνομπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ

Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας. (Αναφερόμενη και ως Πόλη - Φάντασμα).

Το εργοστάσιο που πήρε το όνομά του από την πόλη του Τσερνόμπιλ, μπήκε σε λειτουργία για τη Σοβιετική Ένωση το 1977 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια