Η «Μαύρη Παρασκευή» της Wall Street

Κόσμος
Η «Μαύρη Παρασκευή» της Wall Street

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα πολλά γεγονότα συνέβησαν και έγραψαν ιστορία

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου του 1869, όταν λαμβάνει χώρα η περίφημη «Μαύρη Παρασκευή», μία από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Οι Τζέι Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ προσπαθούν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, η κυβέρνηση την «απελευθερώνει» και τελικά ακολουθεί «πανικός» στη Wall Street. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού.

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του»

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 622 μ.Χ. ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία δηλαδή του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Η μετοικεσία έγινε με αφορμή την αποκήρυξη των ιδεών του Μωάμεθ από τους συντοπίτες του, κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή η χρονιά αποτελεί το 1ο έτος του μουσουλμανικού ημερολογίου.

Η πρώτη Ταχυδρομική Υπηρεσία της Ελλάδας

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, συστήνει την πρώτη Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας. Η νεοσύστατη υπηρεσία είχε σε πρώτο στάδιο γραφεία μόνο στο Άργος, την Τρίπολη, την Επίδαυρο και τη Σύρο.

O θάνατος του Πρωτοπαπαδάκη

Σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1966, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 63 ετών, ο Έλληνας πολιτικός Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης. Ο Πρωτοπαπαδάκης διετέλεσε επανειλημμένα βουλευτής και υπουργός, ενώ ήταν γιος του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ένας από τους εκτελεσθέντες πολιτικούς που τυφεκίστηκαν στο Γουδί ως υπαίτιοι της Καταστροφής.

Βίος και πολιτεία της Άγκελα Μέρκελ

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Σεπτεμβρίου του 2002, όταν η Άγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει τα ηνία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Η Αγγελική-Δωροθέα Μέρκελ (Angela Dorothea Merkel), όπως είναι το πλήρες της όνομα, γεννήθηκε το 1954 στο Αμβούργο της - τότε - Δυτικής Γερμανίας.

Έχει πολωνικές ρίζες, καθώς ο παππούς της ήταν μετανάστης από το Πόζναν. Η Μέρκελ εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο το 1989, μετά το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου. Τότε διορίστηκε, λοιπόν, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας υπό τον Λόταρ Ντε Μεζιέρ. Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, η Μέρκελ αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Το 1990 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο κρατίδιο Μακλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, έδρα την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Πολιτικός της μέντορας θεωρείται ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, στην κυβέρνηση του οποίου (1994-1998) διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος.

Το 2005 η Άγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει καγκελάριος στην κυβέρνηση του λεγόμενου Μεγάλου Συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές-Σοσιαλδημοκράτες) και γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη χώρα της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News