Έσβησε ο φωτογράφος της εμβληματικής φωτογραφίας «Tank Man»

Κόσμος
Έσβησε ο φωτογράφος της εμβληματικής φωτογραφίας «Tank Man»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τσάρλι Κόουλ, ο οποίος καταγόταν από το Τέξας, κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας

Ο Αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ, δημιουργός μιας από τις διάσημες εικόνες του άγνωστου διαδηλωτή που σταματάει μια φάλαγγα κινεζικών αρμάτων μάχης στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, πέθανε στην Ινδονησία σε ηλικία 64 ετών, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τσάρλι Κόουλ, ο οποίος καταγόταν από το Τέξας, κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

Το 1990 είχε τιμηθεί με το βραβείο World Press φωτογραφίας της χρονιάς για τη φωτογραφία του «Tank man», όπως έγινε γνωστός ο ανώνυμος άνδρας που στις 5 Ιουνίου 1989 προσπάθησε να σταματήσει συμβολικά την πορεία μιας φάλαγγας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης.

Ο Κόουλ είχε τραβήξει αυτή τη φωτογραφία στο τέλος της καταστολής από τον κινεζικό στρατό των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που διεξάγονταν επί επτά εβδομάδες με κέντρο την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Η καταστολή αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Η φωτογραφία του «Tank Man», μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ου αιώνα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στην Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας. Η σκηνή φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε και από άλλους δημοσιογράφους. Μια άλλη εικόνα της σκηνής, που τράβηξε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press Τζεφ Γουάιντνερ από τον εξώστη ενός ξενοδοχείου, είχε προταθεί για βραβείο Πούλιτζερ.

Για την κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε, το 1990 είχε τιμηθεί με το βραβείο World Press φωτογραφίας της χρονιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News