Κόσμος

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες του

Οι εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τα στάνταρ της ομορφιάς

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα της Vogue

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο φωτογράφος μόδας, γνωστός για τις μαυρόασπρες φωτογραφίες διάσημων μοντέλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο AFP η οικογένειά του. Νωρίτερα, η είδηση του θανάτου του δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο θρυλικές φωτογραφίσεις στην βιομηχανία της μόδας, χρησιμοποιώντας την εκλεπτυσμένη τεχνική του ασπρόμαυρου που ήταν το σήμα κατατεθέν του, για να αιχμαλωτίζει με τον φακό του τις γυναίκες στην πιο φυσική τους ομορφιά, από την Ναόμι Κάμπελ και την Σίντι Κρόφορντ μέχρι την Rihanna και την Lady Gaga.

Οι εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τα στάνταρ της ομορφιάς, αρνούμενες να υποκύψουν στην φανταχτερή, ρετουσαρισμένη τελειότητα που χαρακτηρίζει πολλά περιοδικά αλλά και τα social media.

Ο ίδιος είχε άλλωστε δηλώσει πως απεχθάνεται το υπερβολικό ρετούς, αλλά και το πολύ μακιγιάζ στις γυναίκες που φωτογράφιζε. Ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας όπως η Vogue, το Vanity Fair, το Rolling Stone, το Ιnterview, και το The New Yorker  ενώ έχει υπογράψει και τρία ημερολόγια Pirelli.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα της Vogue.

Απέφευγε τα στερεότυπα και του άρεσε να φωτογραφίζει πρόσωπα σχεδόν χωρίς καθόλου μακιγιάζ αναδεικνύοντας, την φυσική ομορφιά τους.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα του ήταν για τη Vogue, τον Ιανουάριο του 1990 με την Λίντα Εβαντζελίστα, την Ναόμι Κάμπελ, την Σίντι Κρόφορντ, την Κρίστι Τέρλινγκτον και την Τατιάνα Πάτιτζ - όλες τότε νεαρά μοντέλα - τις οποίες για πρώτη φορά φωτογράφιζε όλες μαζί ο Λίντμπεργκ.

 

Σχόλια