Μητέρα Τερέζα - Νέα θεωρία συνωμοσίας: Ήταν πράκτορας της CIA;

Κόσμος
Μητέρα Τερέζα - Νέα θεωρία συνωμοσίας: Ήταν πράκτορας της CIA;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα θεωρία συνομωσίας στο προσκήνιο για την «Αγία των Φτωχών»

Νέα θεωρία συνομωσίας στο προσκήνιο για τη Μητέρα Τερέζα, ή την «Αγία των Φτωχών», που έμεινε στην ιστορία για το φιλανθρωπικό της έργο.

Η εν λόγω θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει πως η Μητέρα Τερέζα ήταν… πράκτορας της CIA, που τη χρησιμοποίησε την για να εμποδίσει την Ινδία να περάσει στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο συνωμοσιολόγος Τζες Μακ Κλίντοκ στο ταξίδι της αυτό η Μητέρα Τερέζα εργαζόταν για λογαριασμό της CIA, χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να συναντηθεί με την ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος και να στείλει κρυφά μηνύματα σε αξιωματούχους πίσω στις ΗΠΑ. «Η θεωρία μου για το ρόλο της Μητέρας Τερέζα ως κατασκόπου είναι ότι άσκησε την επιρροή της για να εμποδίσει την Ινδία να γίνει προπύργιο της Ρωσίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», λέει.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Ινδία είχε αρχίσει να συνάπτει στενές στρατηγικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση και η ουδέτερη στάση που κρατούσε ο πρωθυπουργός Τζαβαχαρλάλ Νεχρού έναντι του Ανατολικού Μπλοκ προκαλούσε ανησυχία στην Ουάσιγκτον. «Στην πραγματικότητα, επειδή εργαζόταν για λογαριασμό των ΗΠΑ και της Ινδίας κι απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης της Ρωσίας δρούσε ως αγγελιοφόρος των Αμερικανών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», λέει ο Μακ Κλίντοκ. «Έπρεπε να βρίσκεται στα κατάλληλα σημεία τον κατάλληλο χρόνο και να μιλά στα σωστά άτομα με αρκετή επιρροή και αρκετή οικονομική υποστήριξη για να κάνει μυστικά ό,τι χρειαζόταν.»

Η οσιοποίηση και οι καταγγελίες

Η Μητέρα Τερέζα υπήρξε σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής της μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Για τους θαυμαστές της ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστές του κόσμου τον περασμένο αιώνα. Το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος την ανακήρυξε Αγία μετά την θεραπεία ενός Βραζιλιάνου με πολλαπλούς όγκους στον εγκέφαλο, που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέδωσε σε θαύμα της. Ορισμένοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν τις πηγές χρηματοδότησής της, την κοινωνική της προσφορά και τις σχέσεις της με αμφιλεγόμενα πρόσωπα του δημόσιου βίου και της απέδωσαν ιδιοτελή κίνητρα.

Τι περιέχουν οι φάκελοι της NSA για τη Μητέρα Τερέζα;

Αλλά ίσως οι «απόρρητοι φάκελοι» της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να ήταν που τροφοδότησαν τη θεωρία συνωμοσίας του Μακ Κλίντοκ. Πριν από τέσσερα χρόνια ένα αίτημα βάσει του νόμου περί ελευθερίας πληροφόρησης που εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα τα αρχεία για τη Μητέρα Τερέζα απορρίφθηκε από την NSA, που υποστήριξε ότι επρόκειτο για «άκρως απόρρητες» πληροφορίες. Μετά από νέο αίτημα το 2018 τα αρχεία δημοσιεύτηκαν, αλλά λογοκριμένα και περιείχαν μόνον μια παράγραφο με πληροφορίες. Φέτος διατυπώθηκε εκ νέου το αίτημα να δοθεί ο πλήρης φάκελος στη δημοσιότητα, αλλά και πάλι απορρίφθηκε με την NSA να επιμένει ότι τα αρχεία θα παραμείνουν «άκρως απόρρητα».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News