Κόσμος

Νέες προειδοποιήσεις Ερντογάν: Έρχεται νέο κύμα προσφύφων

Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την πιθανότητα αγοράς των ρωσικών μαχητικών.

Για νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία που ενδέχεται να προκαλέσει πίεση προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους.

«Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα!».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με την πιθανότητα αγοράς των ρωσικών μαχητικών:

«Αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ίδια στάση για τα F-35 τότε κι εμείς θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Εκτός από τα Su-35 η Su-57 θα εξετάσουμε και το τι μπορούμε να κάνουμε με την αμυντική μας βιομηχανία. Θα εξετάσουμε και τους όρους δανείων και συμπαραγωγής. Θέλουμε να γίνουμε μια χώρα που ψάχνει για αγορές που θα πουλήσει και όχι μια χώρα αγορά».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε σήμερα εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, σύμφωνα με τον ιστότοπο eleytherostypos.gr, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια