default-image

Η ημέρα που νεαρή γυναίκα επιχείρησε να δολοφονήσει τον Λένιν

Κόσμος
Η ημέρα που νεαρή γυναίκα επιχείρησε να δολοφονήσει τον Λένιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, ο Λένιν παραλίγο να χάσει τη ζωή του – Η 35χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο

Σαν σήμερα, στις 30 Αυγούστου του 1918, σημειώνεται η - αποτυχημένη - δολοφονική επίθεση σε βάρος του Σοβιετικού ηγέτη Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν, στη Μόσχα.

Ο Λένιν δέχτηκε τα πυρά από το όπλο που κρατούσε η 35χρονη Φάνια Καπλάν, υποστηρίκτρια των Εσέρων (σοσιαλεπαναστάτες). Ο Λένιν είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του σε εργοστάσιο της Μόσχας και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο. Από τις τρεις βολίδες που δέχτηκε, η μία σφηνώθηκε στον ώμο του, η δεύτερη στον πνεύμονά του, ενώ η τρίτη τρύπησε το κασκέτο του, χωρίς να τον διαπεράσει.

Έχοντας τραυματιστεί βαριά, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λίγο αργότερα και τελικά επέζησε. Η υγεία του όμως κλονίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα έξι χρόνια μετά και έπειτα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Όσον αφορά στην επίδοξη δολοφόνο του, η Καπλάν καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε τρεις ημέρες μετά την απόπειρα εκτέλεσης του Λένιν.

Το τέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων

Στις 30 Αυγούστου του 30 π.Χ. δολοφονείται ο Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων, στην Αίγυπτο. Ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, ήταν γιος της Κλεοπάτρας. Μετά την αυτοκτονία της τελευταίας και του εραστή της Αντωνίου, και θέλοντας να διασφαλίσει την εξουσία του, ο Οκταβιανός διέταξε τη δολοφονία τού έφηβου Καισαρίωνα.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Οκταβιανός επηρεάστηκε στην απόφασή του αυτή από τον σύμβουλό του, Άρειο Δίδυμο, ο οποίος του είπε «ουκ αγαθόν πολυκαισαρίη», εννοώντας ότι δύο Καίσαρες δε χωράνε στη Ρώμη. Μετά τη δολοφονία του τελευταίου των Πτολεμαίων, η Αίγυπτος γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.

Η γέννηση της συγγραφέα του «Φρανκεστάιν»

Σαν σήμερα, στις 30 Αυγούστου του 1797, έρχεται στη ζωή η Αγγλίδα λογοτέχνις Μαίρη Σέλεϊ. Η Σέλεϊ ήταν γνωστή για τη συγγραφή γοτθικών μυθιστορημάτων, ενώ το πιο γνωστό της έργο είναι ο «Φρανκεστάιν».

Η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Στις 30 Αυγούστου του 1922 διεξάγεται στο Ντουμπλουπινάρ της Τουρκίας, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η μάχη λήγει με ήττα του ελληνικού στρατού, ο οποίος υποχωρεί. Έκτοτε, η 30ή Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».

Τα θεμέλια της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου του 1929, όταν η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο ανέθετε στον χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη τη μελέτη και την οργάνωση για τη σύσταση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη χώρα μας. Ο Κοκκινάκης ήταν Έλληνας πρόσφυγας από τη Ρωσία και πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News