Κόσμος

Καταρρακτώδεις βροχές στη νήσο Κιούσου «σκότωσαν» έναν άνθρωπο

Στην Ιαπωνία οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ώρες την Ιαπωνία με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρα να εκδίδει έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας τους κατοίκους της νήσου Κιούσου όπου εκδηλώνονται καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο στη νομαρχία Σάγκα, καθώς σε ορισμένες περιοχές της νήσου καταγράφονται κατακρημνίσεις χωρίς ιστορικό προηγούμενο: το επίπεδο της βροχής ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά μέσα σε μία ώρα.

Πλάνα που μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση εικονίζει αυτοκίνητα με τα ελαστικά κάτω από το νερό και κόσμο να περπατά βυθισμένος ως τη μέση στο νερό σε δρόμους που πλημμύρισαν όταν ποταμοί υπερχείλισαν.

Εκδόθηκαν εντολές κατεπείγουσας απομάκρυνσης περίπου 240.000 κατοίκων των νομαρχιών Φουκουόκα, Ναγκασάκι και Σάγκα, στο βόρειο τμήμα της νήσου Κιούσου, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας επισήμανε πως τμήματα της Κιούσου πλήττονται από βροχοπτώσεις σφοδρότητας που είχε να καταγραφεί δεκαετίες και όρισε το επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο 5, το υψηλότερο της κλίμακας.

 

Σχόλια