G7: Η… «καυτή» ατζέντα

Κόσμος
G7: Η… «καυτή» ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά και κρίσιμα τα ζητήματα - Στο επίκεντρο (και) ο Αμαζόνιος  

Με μια “καυτή”, λόγω των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αλλά και των πολλών διεθνών θεμάτων, ατζέντα, οι ηγέτες της Ομάδας των G7 έθεσαν τις βάσεις για σημαντικές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά στο θέμα του Ιράν, όπου “ψήνεται” προσεχώς συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Χασάν Ροχανί. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μαζί του μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε αισιόδοξος, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες, σημειώνοντας πως «δύο πράγματα είναι σημαντικά για εμάς: το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αυτή η κατάσταση δεν πρέπει ποτέ να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Όσον αφορά στην Κίνα, σύμφωνα με τον Τραμπ το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποκύψει στην αμερικανική πίεση. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της Ρωσίας, η οποία έχει “εκδιωχθεί” από το κλαμπ των ισχυρών από το 2014 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διευκρίνισε όμως ότι δε γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε «υπερήφανο άνδρα», θα δεχόταν την πρόσκληση. Ο Τραμπ προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι την επόμενη χρονιά, ως οικοδεσπότης, έχει ήδη υπόψη του το κατάλληλο μέρος: ένα από τα γήπεδα γκολφ ιδιοκτησίας του, στη Φλόριντα. Ο Τραμπ είπε ότι το θέρετρό του στη Φλόριντα είναι η τέλεια επιλογή, λόγω του μεγέθους του αλλά και επειδή απέχει μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του Μαϊάμι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να βγάλει χρήματα από αυτήν την επιλογή.

Όσον αφορά στο κλίμα και στην επίμαχη προσέγγισή του για τις κλιματικές αλλαγές, ο Τραμπ τόνισε ότι ο αμερικανικός πλούτος βασίζεται στην ενέργεια και δεν πρόκειται να το θέσει αυτό σε κίνδυνο για όνειρα και ανεμογεννήτριες. «Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δε δουλεύουν τόσο καλά», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας εαυτόν περιβαλλοντολόγο και λέγοντας ότι επιθυμεί τον καθαρότερο αέρα και νερό στη Γη.

Για το θέμα του Αμαζονίου υπήρξε δέσμευση για εκταμίευση 20 εκατομμυρίων προκειμένου να κατασβεστούν οι πυρκαγιές, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του και για τις φωτιές στον Νότο της Αφρικής. Αυτό όμως που κυριάρχησε ήταν η κόντρα του με τον Βραζιλιάνο ηγέτη Μπολσονάρο, που μετατράπηκε σε καβγά για τα μάτια τής... Μπριζίτ. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου βρέθηκε στο στόχαστρο επικριτικών σχολίων στο διαδίκτυο, που άκομψα ενστερνίστηκε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Μακρόν για αποικιοκρατική πολιτική με αφορμή τις επικρίσεις του τελευταίου για τον τρόπο με τον οποίο η Βραζιλία αντιμετωπίζει τις φωτιές στον Αμαζόνιο.

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News