Ιμαλάια: Μυστήριο με 14 αρχαίους σκελετούς και από… την Κρήτη

Κρήτη
Ιμαλάια: Μυστήριο με 14 αρχαίους σκελετούς και από… την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κρήτη ή την Ηπειρωτική Ελλάδα προσδιορίζονται οι σκελετοί του 17ου και 19ου αιώνα που βρέθηκαν στη «λίμνη των σκελετών» στα Ιμαλάια

Σε Έλληνες και Κρητικούς φαίνεται πως ανήκουν οι 14 από τους 38 σκελετούς που εντοπίστηκαν στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια και φέρεται να «χάθηκαν» μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα.

Ειδικότερα, οι σκελετοί χρονολογούνται μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.Χ., με την παρουσία τους, ωστόσο, στην απομακρυσμένη και αφιλόξενη περιοχή να μη μπορεί να εξηγηθεί, «μυστήριο» που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες.

Από τους 38 σκελετούς που έχουν ανακαλυφθεί στη «λίμνη των σκελετών», οι 14 ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε κατοίκους των ακτών της ανατολικής Μεσόγειου, ταιριάζοντας γενετικά στους σημερινούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Μάλιστα, από τα 14 άτομα που προσδιορίζονται να έχουν ρίζες από την Ελλάδα, τα 13 συμπίπτουν χρονικά και αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως κινούνταν κατά ομάδα.

Σχετικά με τους άλλους 24 σκελετούς το DNA τους ταιριάζει γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους χωρών της νότιας Ασίας όπως Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές κ.α. και χρονικά  υπολογίζεται πως ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν μέχρι και μία χιλιετία νωρίτερα μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.

Πως πέθαναν; Πολλές οι θεωρίες...

Ο θάνατος τους πολύ πιθανόν να επήλθε από χιονοστιβάδα είτε στην περιοχή της λίμνης είτε σε άλλο σημείο και σε κάποια περίοδο που έλιωσαν οι πάγοι, τα νερά να παρέσυραν στη λίμνη τις σορούς τους. Αντίθετα, οι νεκροί από τη νότια Ασία μάλλον δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα και πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ειδικοί βιολόγοι, γενετιστές αλλά και άλλες ειδικότητες που μετέχουν της έρευνας διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές οι νεκροί ήταν υγιείς μέχρι τη στιγμή του θανάτου τους. Μερικές από τις θεωρίες είναι πως οι νεκροί μετείχαν σε στρατιωτικές αποστολές ή ήθελαν να προσκυνήσουν το ναό της ορεινής θεάς Nanda Devi ή ότι πέθαναν σε άλλο σημείο σε μεγαλύτερο υψόμετρο και τα νερά παρέσυραν τις σορούς στη λίμνη.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News