Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του… άνδρα κηδεμόνα τους

Κόσμος
Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του… άνδρα κηδεμόνα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταρρύθμιση στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας

Χωρίς την… άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους μπορούν από χτες, Τρίτη, να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

Το μέτρο αυτό, που ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου, αποτελεί νέα χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι οι αρχές άρχισαν «να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια».

Η μεταρρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε αφού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις νεαρών Σαουδαραβισσών που δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Περιλαμβάνεται εξάλλου στη σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας τα οποία προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες στο βασίλειο να οδηγούν.

Άλλες αλλαγές που έχουν χαλαρώσει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν, το σύστημα της κηδεμονίας είναι ότι πλέον οι Σαουδαράβισσες μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News