Η «Ματωμένη Κόμισσα» που σκότωνε κορίτσια & έκανε μπάνιο με το αίμα τους

Κόσμος
Η «Ματωμένη Κόμισσα» που σκότωνε κορίτσια & έκανε μπάνιο με το αίμα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

Σαν σήμερα, στις 21 Αυγούστου του 1614, αφήνει την τελευταία της πνοή η Ερζίμπετ Μπάτορι, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η «Ματωμένη κόμισσα».

Η Ερζίμπετ (Ελισάβετ) ήταν Ουγγαρέζα αριστοκράτισσα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον διάσημων κατά συρροή δολοφόνων στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς ήταν υπαίτια για τον μαρτυρικό θάνατο από 30 έως 200 νεαρών κοριτσιών.

 Ο θρύλος λέει ότι η Μπάτορι σκότωνε τα κορίτσια για να λουστεί με το αίμα τους και να «κερδίσει» με τον τρόπο αυτό την αιώνια νεότητα. Η εν λόγω εκδοχή ωστόσο αμφισβητείται έντονα, καθώς η κόμισσα φέρεται τελικά να διέπραττε τους φόνους για να ικανοποιήσει τις σαδιστικές της ορέξεις...

Η Báthory Erzsébet, όπως ήταν το όνομά της στα Ουγγρικά, γεννήθηκε στο Νιρμπάτορ της Ουγγαρίας στις 7 Αυγούστου του 1560. Παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών τον κόμη Φέρεντς Νάντασντι και έλαβε τον τίτλο της κόμισσας. Μαζί με τον κόμη απέκτησαν συνολικά επτά παιδιά πριν εκείνος πεθάνει το 1604. Το διάστημα πριν τον θάνατο του Νάντασντι άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες περί εξαφάνισης νεαρών κοριτσιών που εργάζονταν στο κάστρο των Νάντασντι. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1610 εντοπίζεται στο κάστρο το πτώμα μιας κοπέλας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η κόμισσα και τέσσερις υπηρέτες της.

Στη δίκη που έγινε, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι η Μπάτορι και οι υπηρέτες της έδερναν τα νεαρά κορίτσια, τα έκαιγαν ή τους ακρωτηρίαζαν τα χέρια και στη συνέχεια τους ξέσκιζαν τις σάρκες ή τα άφηναν νηστικά στο κρύο, μέχρι να πεθάνουν. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίστηκε από το δικαστήριο στα 30 με 200 κορίτσια.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχη την κόμισσα και τρεις από τους συνεργούς της. Η τέταρτη εξ αυτών αθωώθηκε. Στους τρεις υπηρέτες επιβλήθηκε ποινή θανάτου και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η Ελισάβετ Μπάτορι τέθηκε σε περιορισμό εφ’ όρου ζωής στο κάστρο Τσάχτιτσε.

Πέθανε από ασιτία στις 21 Αυγούστου του 1614.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Η δολοφονία του ηγέτη του Κόκκινου Στρατού

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Αυγούστου του 1940 όταν δολοφονείται η ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Κόκκινου Στρατού, Λέων Τρότσκι. Ο Λιεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1879 στο χωριό Γιανόφκα της - τότε - Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Τον Ιανουάριο του 1918, λίγους μόνο μήνες μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη, ιδρύεται με απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων ο περίφημος Κόκκινος Στρατός.

Στις 28 Ιανουαρίου του ίδιου έτους αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού ο Λέων Τρότσκι. Κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφύλιου πολέμου, ο Τρότσκι συνετέλεσε τα μέγιστα στη συντριβή των «Λευκών» αντεπαναστατών. Αν και ο Τρότσκι έχαιρε τεράστιας φήμης στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήταν αυτός ο οποίος έμελλε να αντικαταστήσει τον Λένιν, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1924. Νέος γραμματέας του ΚΚΣΕ ανέλαβε ο Ιωσήφ Στάλιν.

Λίγα χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1927, ο Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και μερικές εβδομάδες μετά εκτοπίζεται στην Κεντρική Ασία. Τον Ιανουάριο του 1929 εξορίζεται από τη χώρα και, αφού περιπλανιέται για μερικά χρόνια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το 1936 εγκαθίσταται μόνιμα στο Μεξικό. Εκεί συνέχισε να παλεύει ενάντια στο καθεστώς Στάλιν, θεωρώντας το ως μια... διαστροφή της δικτατορίας του προλεταριάτου, όπως την εμπνεύστηκε ο Λένιν. Ο Λέων Τρότσκι έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μεξικό στις 21 Αυγούστου του 1940: Ο Ραμόν Μερκαντέρ, ένας Ισπανός κομμουνιστής, τραυμάτισε στις 20 Αυγούστου σοβαρά με τσεκούρι τον Τρότσκι, ο οποίος πέθανε μία ημέρα μετά. Ήταν 61 ετών.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News