default-image

Στις φλόγες Αλάσκα, Σιβηρία & Γροιλανδία - Μεγάλη οικολογική καταστροφή!

Κόσμος
Στις φλόγες Αλάσκα, Σιβηρία & Γροιλανδία - Μεγάλη οικολογική καταστροφή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονίζουν τα στοιχεία - Τεράστια η οικολογική καταστροφή στο Αρκτικό κύκλο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τεράστιες φωτιές αποτεφρώνουν δάση στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία και Σιβηρία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η οικολογική καταστροφή στον Αρκτικό κύκλο, δεν έχει προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική, δηλαδή σε Αλάσκα, Σιβηρία, Γροιλανδία και Καναδά.

Ο καπνός από τις πρωτοφανείς σε έκταση και ένταση πυρκαγιές, είναι πλέον ορατός από το διάστημα. Οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από τους κεραυνούς, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Από τις 10 Ιουλίου στην Αλάσκα έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρωθεί 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης. Στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου έχει καεί από μία και μόνο πυρκαγιά.

Τεράστια είναι η καταστροφή και στη Σιβηρία. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες φωτιές, ήταν σχεδόν δέκα βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία της 20ετίας 1981 - 2000.

Κι ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Αρκτική, η σχέση φαίνεται ότι είναι αμφίδρομη, αφού οι επιπτώσεις από τις φωτιές στο περιβάλλον δραματικές.

Μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το newsit.gr, οι φωτιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News