Απελπιστικός καύσωνας στην Ευρώπη: «Σπάνε» όλα τα ρεκόρ ζέστης

Κόσμος
Απελπιστικός καύσωνας στην Ευρώπη: «Σπάνε» όλα τα ρεκόρ ζέστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανής ζέστη σε Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες χώρες

Το ένα μετά το άλλο «σπάνε» τα ιστορικά ρεκόρ στην Ευρώπη λόγω του καύσωνα που αναμένεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου.

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία ακόμα και το Βέλγιο βλέπουν τον υδράργυρο να ξεπερνάει κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο, με τους κατοίκους να υποφέρουν και τις Αρχές να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.

Η Γερμανία έσπασε χτες, Πέμπτη, ένα νέο απόλυτο ρεκόρ ζέστης, με τα θερμόμετρα να δείχνουν 41,5 βαθμούς Κελσίου στο Λίνγκεν, στην Κάτω Σαξονία. Στη Βρετανία, ο υδράργυρος ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Ιούλιο, φτάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ θεωρείται πιθανό να σπάσει το απόλυτο ρεκόρ για τη χώρα, που είναι 38,5 βαθμοί Κελσίου. Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στα νότια για πρώτη φορά στα χρονικά, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών μία ημέρα πριν.

Επίσης, στο Βέλγιο «έσπασε» το ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα, όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Βελγίου. Στο Παρίσι η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ιστορικό ρεκόρ ζέστης που είχε καταγραφεί πριν από 70 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στον σταθμό Παρίσι-Μονσουρί ο υδράργυρος έδειξε 42,4 βαθμούς, κάτι πρωτοφανές, αφού από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, από το 1873, δεν είχαν ξεπεραστεί οι 40 βαθμοί παρά μόνο μία φορά, στις 28 Ιουλίου 1947, με 40,4°C.

Η κατάσταση είναι απελπιστική σε πολλές πόλεις, όπου ακόμα και η άσφαλτος λειώνει, ενώ οι Αρχές σπεύδουν να ρίξουν νερό σε μεταλλικές γέφυρες λόγω της διαστολής, συνεπεία των υψηλών θερμοκρασιών. Για τον ίδιο λόγο λαμβάνονται μέτρα και στους σιδηροδρόμους σε χώρες όπως το Βέλγιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News