Κόσμος

Ρωσία: Φόβοι για ένα «οικολογικό Τσερνόμπιλ» στη χώρα

Αδιαφορία υπευθύνων σε συνδυασμό με χημικά στοιχεία που βρέθηκαν σε εργοστάσιο της Ρωσίας, κάνουν την κατάσταση επικίνδυνη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η πρόεδρος του Ρωσικού Οργανισμού Εποπτείας Φυσικών Πόρων, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, μιλώντας στην εφημερίδα «Ισβέστια» αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε ένα εργοστάσιο χημικών στην περιοχή του Ιρκούτσκ λόγω της παρατεταμένης αδιαφορίας των ιθυνόντων.

Η ίδια επισημαίνει ότι η Ρωσία κινδυνεύει από ένα οικολογικό Τσερνόμπιλ αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπλαση στην οποία βρίσκεται.

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή οικολογικής καταστροφής. Πρέπει να δράσουμε άμεσα διαφορετικά θα έχουμε ένα οικολογικό Τσερνόμπιλ» λέει η Ραντιόνοβα στην συνέντευξή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η Ραντιόνοβα, η οποία επισκέφθηκε τον χώρο της μονάδας Usolyechimprom, επισημαίνει ότι ολόκληρη η μονάδα βρίσκεται σε μια σχεδόν καταστροφική κατάσταση, καθώς στον χώρο της βρίσκονται υπολείμματα που περιέχουν υδράργυρο, δεξαμενές που είναι γεμάτες με επικίνδυνες χημικές ουσίες και απόβλητα πετρελαίου. «Είναι το πιο ζωντανό παράδειγμα ανεύθυνης συμπεριφοράς των ιδιοκτητών του οι οποίοι αφού το απομύζησαν μέχρις εσχάτων το εγκατέλειψαν», λέει στην συνέντευξή της η Ραντιόνοβα.

Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που η Ραντιόνοβα ζήτησε από την ρωσική κυβέρνηση την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας, επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή συζητείται νομοσχέδιο που έχει ως αντικείμενο την εξάλειψη των οικολογικών συνεπειών που προκαλούνται από την εν λόγω κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο βρίσκεται στην πόλη Ουσόλιε - Σιμπίρσκογιε και ήταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες χημικής βιομηχανίας στην περιοχή της Σιβηρίας.

Το 2017 το εργοστάσιο κήρυξε χρεοκοπία, ενώ η παραγωγή είχε διακοπεί νωρίτερα.

Τον Νοέμβριο του 2018 η πόλη Ουσόλιε- Σιμπίρσκογιε κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της οικολογικής απειλής που υπήρχε, καθώς όλη η περιοχή του εργοστασίου είχε ρυπανθεί από επικίνδυνες ουσίες.

Εκτός των άλλων στις κτιριακές εγκαταστάσεις της μονάδας μέχρι στιγμής υπάρχουν δεξαμενές με βλαβερές ουσίες οι οποίες καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Σχόλια