Doodle της Google: Αφιερωμένο στο «Apollo 11»

Κόσμος
Doodle της Google: Αφιερωμένο στο «Apollo 11»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρακολουθήστε το βίντεο που είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εκτόξευση της αποστολής της NASA, «Απόλλων 11» που κατέκτησε τη Σελήνη

Ήταν 16 Ιουλίου του 1969, όταν οι αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς, ξεκίνησαν το μαγικό ταξίδι τους.

Εκείνη την εποχή ο κόσμος ζούσε στη σκιά του ψυχρού πολέμου.

Οι Σοβιετικοί είχαν προηγηθεί των Αμερικανών  στον «πόλεμο του διαστήματος».  Είχε ήδη τεθεί σε τροχιά ο πρώτος σοβιετικός Σπούτνικ και  ο δεύτερος τεχνητός δορυφόρος της Ιστορίας εκτοξεύεται για το διάστημα με επιτυχία στις 3 Νοεμβρίου 1957 μαζί με τη θρυλική σκυλίτσα Λάικα .

Οι Αμερικανοί έπρεπε να απαντήσουν στη Ρώσικη πρωτοπορία του διαστήματος .

Στις 6.45 π.μ. λοιπόν,  της 16ης Ιουλίου 1969, οι τρεις αστροναύτες είχαν ολοκληρώσει το πρωινό τους, αυγά και μπριζόλες, είχαν φορέσει τις ειδικές στολές τους και είχαν προσδεθεί στις θέσεις τους μέσα στο διαστημόπλοιο.

Η σημασία της στιγμής ήταν τεράστια και ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθούσε, με κομμένη την ανάσα, από τις ελάχιστες τότε τηλεοράσεις  το εγχείρημα , καθώς το πλήρωμα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει για την κατάκτηση του φυσικού δορυφόρου της Γης , της Σελήνης.

Έτσι στις 9.32 π.μ., ο πύραυλος της Nasa, «Saturn V», πυροδοτήθηκε και η αποστολή «Απόλλων 11» εκτοξεύθηκε.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εξαιρετικές και πλήθη είχαν συρρεύσει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ταξίδι  του πυραύλου, που είχε ύψος 111 μέτρα.

Δύο λεπτά και 42 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση ο πύραυλος απέρριψε το πρώτο του κομμάτι, που έπεσε κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό. Λίγο αργότερα απελευθερώθηκε το δεύτερο τμήμα του και μόλις 11 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο άρχισε μία ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη.

 Καθώς οι τρεις αστροναύτες στον θάλαμο ελέγχου πραγματοποιούσαν τροχιά γύρω από τη Γη, η σεληνάκατος, που ονομάστηκε  «Αετός», βρισκόταν συνδεδεμένη ακριβός από κάτω τους.

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου του 1969 η σεληνάκατος που μετέφερε τους Αμερικανούς αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτοί οι δυο άνθρωποι θα είναι οι πρώτοι , που θα πατούσαν το πόδι τους στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης τη Σελήνη  .

Αυτό ήταν ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα που παραμένει ακόμη και σήμερα αξεπέραστο.

Παρακολουθήστε το βίντεο που είναι αφιερωμένο στα  50 χρόνια  από την εκτόξευση της αποστολής της NASA, «Απόλλων 11» που κατέκτησε τη Σελήνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News