Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Κόσμος
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νέα πρόεδρος της Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξελέγη με 383 ψήφους υπέρ

Τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει πλέον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέση της προέδρου.

Συγκεκριμένα, η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε 383 ψήφους υπέρ, 327 κατά, 22 αποχές και ένα λευκό, ενώ για το διορισμό της απαιτούνταν 374 ψήφοι.

Η ίδια σε δηλώσεις της λίγο μετά το τελικό αποτέλεσμα, είπε πως «πρόκειται για μεγάλη ευθύνη και η δουλειά της μόλις ξεκίνησε. Στοχεύω σε μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη».

Αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο αποτελείται αυτή τη στιγμή από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Sassoli ανακοίνωσε επίσημα τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλπη.

Επόμενα βήματα

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου.

Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News