Όταν έγινε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»

Κόσμος
Όταν έγινε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σπουδαία ημέρα που ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε στη Σελήνη

Σαν σήμερα το 1969, εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11», με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς και με προορισμό τη Σελήνη.

Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμου για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700 εκατομμύρια υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων.

Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο...

Ο πύραυλος-φορέας «Κρόνος 5» μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο «Αετός». Η εκτόξευση έγινε στις 5:32 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής.

Ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ κατόρθωσε να προσεληνώσει το σκάφος στις 10:17:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η μεγάλη στιγμή. Ο Νιλ Άρμστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 π.μ. ώρα Ελλάδας της 21ης Ιουλίου (9:56 π.μ. της 20ής Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον.

Το τέλος των Ρομανόφ

Σαν σήμερα το 1918, ο τσάρος Νικόλαος Β’, η τσαρίνα και τα πέντε παιδιά τους εκτελούνται στο Αικατερίνενμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

Το δεύτερο τρόπαιο της Ουρουγουάης

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Ιουλίου του 1950, όταν διεξήχθη στο «Μαρακανά» της Βραζιλίας η περίφημη αναμέτρηση ανάμεσα στη «σελεσάο» και την Ουρουγουάη, με έπαθλο την κατάκτηση του Μουντιάλ. Η Βραζιλία αγωνιζόταν για δύο αποτελέσματα, καθώς βολευόταν και με την ισοπαλία, ενώ οι Ουρουγουανοί ήθελαν μόνο τη νίκη για να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Οι γηπεδούχοι ήταν το απόλυτο φαβορί. Έτσι, περισσότεροι από 173.000 Βραζιλιάνοι (αριθμός που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε ποδοσφαιρικό αγώνα) κατέκλυσαν το στάδιο «Μαρακανά» για να πανηγυρίσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της χώρας τους. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ, καθώς η Βραζιλία ηττήθηκε με 1-2, με την Ουρουγουάη να κατακτά πανηγυρικά το δεύτερο - και τελευταίο μέχρι σήμερα - Μουντιάλ της.

Το γκολ της Βραζιλίας σημείωσε στο 47ο λεπτό ο Φριάσα, ενώ οι Ουρουγουανοί ισοφάρισαν με τον θρυλικό Σκιαφίνο (66’). Το νικητήριο γκολ της Ουρουγουάης πέτυχε ο Γκίτζια στο 79ο λεπτό, βυθίζοντας ένα ολόκληρο έθνος στο πένθος.

Το φιάσκο του «Μαρακανά» κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Βραζιλιάνους, οι οποίοι, μη μπορώντας να χωνέψουν την ήττα, έβαλαν τέλος στη ζωή τους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News