Κόσμος

ΟΗΕ: Σχεδόν 400 δημοσιογράφοι & ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2018

Ανησυχητική αύξηση του επιπέδου της βίας

Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η νέα έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκαν 397 δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δολοφονημένοι βρέθηκαν επίσης και συνδικαλιστές, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν και επαλήθευσαν 397 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών σε 41 χώρες», αναφέρει η έκθεση για τους ΣΒΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία σηματοδοτούν την πολύ ανησυχητική αύξηση του επιπέδου της βίας: κατά μέσον όρο, εννέα άνθρωποι δολοφονούνταν καθημερινά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, από ένα θύμα την ημέρα κατά μέσον όρο την περίοδο 2015-2017.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ αποτελούν περί το 25% των θυμάτων και οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν σε χώρες όπου δεν εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις.

Τα μισά και πλέον από τα θύματα ασχολούνταν με ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη γαιοκτησία και τις επιπτώσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων, ενώ το ένα στα δέκα θύματα ήταν γυναίκες, αναφέρει η έκθεση.

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν εκπληρώσουν τη διεθνή υποχρέωσή τους να προστατεύουν εκείνους που υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα δολοφονιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί η έκθεση.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο του δεκαήμερου πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που άρχισε νωρίτερα χθες στη Νέα Υόρκη και έχει σκοπό να αποτιμηθούν οι πρόοδοι και οι προκλήσεις στον δρόμο για την επίτευξη 17 ΣΒΑ ως το 2030.

(Με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια