Κόσμος

Πολεμικές αποζημιώσεις: Η γερμανική βουλή αμφισβητεί το «όχι» του Βερολίνου

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Bundestag  που εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, αναφέρει πως «η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με το slpress.gr. Για να ξεκινήσει, όμως, μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς, διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν. Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας:

«Η εκτίμηση της "Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων" αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης», δήλωσε η βουλευτής της Χάικε Χένζελ στο dpa der Deutschen Presse-Agentur.

«Η πολιτική της κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα απέτυχε πλήρως μέχρι σήμερα, νομικά, πολιτικά αλλά πρωτίστως ηθικά», όπως είπε.

Σχόλια