Αυτός είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

Κόσμος
Αυτός είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης γίνεται ο «εφιάλτης» του «σουλτάνου» - Ο 49χρονος πολιτικός ήταν ελάχιστα γνωστός στην Τουρκία πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του

Ήπιος και επικοινωνιακός, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε ο άνθρωπος που «πήρε» την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν και ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί αρμονικά μαζί του! 

Ο νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, επίσης δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Ήπιος και επικοινωνιακός

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τουρκικής αντιπολίτευσης, όταν κέρδισε τον Μάρτιο τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε από το πουθενά και κέρδισε τη δημαρχία της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας«, είχε γράψει η National, η μεγαλύτερη αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Μέσης Ανατολής.

Ο 49χρονος πολιτικός ήταν ελάχιστα γνωστός στην Τουρκία πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με την υποστήριξη του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) για τον δήμο της πλουσιότερης πόλης της χώρας. Της πόλης με την οποία έχει συνδέσει την πολιτική του καριέρα ο Ερντογάν. Προηγουμένως είχε διατελέσει δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου.

Γεννημένος στα Πλάτανα της Τραπεζούντας, ο Ιμάμογλου αποφοίτησε από λύκειο της πόλης και από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου πήρε πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία και διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο και αυτό είναι το μοναδικό ίσως κοινό του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και στην ομάδα μπάσκετ Τράμπζονσπορ.

Το 2008 έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συγκέντρωσε το 50,44% των ψήφων στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, της μεσοαστικής αυτής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο 63χρονος Γιλντιρίμ, είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΑΚΡ και επί μακρόν υποστηρικτής του Ερντογάν, της κυβέρνησης του οποίου διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2016 ως το 2018. Λόγω του πολιτικού εκτοπίσματός του, ο Γιλντιρίμ θεωρούνταν φαβορί για την δημαρχία. Μάλιστα ο Ερντογάν τον είχε στηρίξει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φθάσει να υποστηρίξει ότι από την εκλογή του διακυβευόταν η επιβίωση της ίδιας της χώρας.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά την (πρώτη) προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν έδωσε τουλάχιστον 14 ομιλίες μέσα σε δύο μόλις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Αν συνυπολογίσει κάποιος και την ευρεία κάλυψη που δόθηκε στην υποψηφιότητα του Γιλντιρίμ από τα έντυπα που ανήκουν στο ΑΚΡ, η ήττα του Γιλντιρίμ αποτέλεσε σοκ.

Ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου και τελικά η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να κάνει το χατίρι του Ερντογάν και να ζητήσει επανάληψη των εκλογών. Μόνο που και αυτές ήταν χαστούκι για τον «σουλτάνο». Πιο ηχηρό από το πρώτο.

Κατά τη… δεύτερη προεκλογική περίοδο, ο Ιμάμογλου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του με το χαρακτηριστικό σύνθημα «όλα θα πάνε καλά», ένα μήνυμα-hashtag που υιοθετήθηκε αμέσως από εκατομμύρια πολιτών και από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας.

Μάλιστα η ακύρωση της νίκης του ενίσχυσε την εμφάνισή του στα social media. Ενδεικτικό είναι ότι στο Twitter ο αριθμός των followers του αυξήθηκε από 350.000 σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια μετά τις πρώτες εκλογές.

Ο Ιμάμογλου χαρακτηρίζεται ως ένας ήπιος άνθρωπος που βρίσκει απήχηση στους απλούς ψηφοφόρους. Στις βόλτες του στους δρόμους της πόλης, αλλά και μέσα από τα social media φάνηκε να κερδίζει το εκλογικό σώμα, ακόμη και τους θρησκευόμενους που κανονικά δεν θα περίμενε κάποιος ότι θα επέλεγαν το κοσμικό CHP.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, βρήκε χρόνο στη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του για να προσευχηθεί μια Παρασκευή και έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία ανέβασε ένα βίντεο με τον ίδιο να προσεύχεται μέσα σε τέμενος.

Η μητέρα του, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα, φωτογραφήθηκε μαζί του την προεκλογική περίοδο, όπως και η σύζυγός του, η Ντιλέκ (με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά), η οποία δεν φοράει μαντίλα και με την οποία είναι παντρεμένος από το 1995.

Η μετρημένη του αντίδραση στον σάλο που προκλήθηκε μετά την επανακαταμέτρηση επίσης του χάρισε οπαδούς. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχει ρίζες από την Μαύρη Θάλασσα θεωρείται θετικό στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί κάτοικοι της οποίας έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή.

«Ο Ιμάμογλου αντιπροσωπεύει ό,τι μας έλειπε για πολύ καιρό. Έχει κερδίσει την καρδιά του λαού, από τον οποίο έχει λείψει μια θετική υποψηφιότητα, που να τους αγκαλιάζει όλους και να προσέχει να μην πληγώσει κανέναν«, είχε πει ένας ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είναι έξυπνος, έχει καλό υπόβαθρο και μακάρι να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν το 2023«.

Σε μια επίσκεψή του στο Μεγάλο Παζάρι της πόλης άφησε ιστορία όταν κατάφερε να κερδίσει έναν ηλικιωμένο υποστηρικτή του AKP, ο οποίος του αρνήθηκε χειραψία, αλλά στο τέλος της συνάντησής τους αγκαλιάστηκαν. Ο Ιμάμογλου εθεάθη πολλές φορές να συζητά με τους ντόπιους στους δρόμους της πόλης σε αντίθεση με τον Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκιάστηκε από τον Ερντογάν που επέλεξε τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στην αρχή της εκστρατείας, τον Ιανουάριο, ο Ιμάμογλου προσέγγισε τον Ερντογάν και οι δυό τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν για το μέλλον της πόλης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Η κίνηση αυτή κέρδισε τον σεβασμό των ψηφοφόρων στα προπύργια του AKP στην Κωνσταντινούπολη, που συχνά ένιωθαν απομονωμένοι από το κοσμικό και μεσοαστικό CHP.

Υποψήφιος για την προεδρία το 2023;

Όταν ο Ιμάμογλου ριχνόταν στην μάχη για την δημαρχία, γνώριζε ότι ήταν το αουτσάιντερ. Αλλά θεωρούσε «προτέρημα» το ότι είναι σχετικώς άφθαρτος. «Η κοινωνία ύψωσε πρόσφατα ένα τείχος γύρω από τις γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες», δήλωσε τον Μάρτιο στο AFP.

Και όταν εξελέγη, δεσμεύτηκε ότι θα είναι δήμαρχος όλων, ακόμη και εκείνων που δεν τον ψήφισαν.

Μετά την πρώτη νίκη του φούντωσαν τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης βάζει πλώρη για την προεδρία. Ο ίδιος ο Ερντογάν διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1994 ως το 1998. «Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κερδίζεις της Τουρκία«, είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Ερντογάν.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Ερντογάν ελπίζει σε επανεκλογή του το 2023. Μένει όμως να φανεί, αν η διπλή νίκη του Ιμάμογλου τον έχει καταστήσει ικανό «να κερδίσει την Τουρκία» τέσσερα χρόνια μετά.

«Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να καταλήξει πρόεδρος, αλλά δεν συμβαίνει πάντα«, λέει ο Γκιγιόμ Περιέ, ο πρώην ανταποκριτής του France24 στην Τουρκία και συγγραφέας του βιβλίου «Στο Μυαλό του Ερντογάν».

Ο Ιμάμογλου συνιστά επαρκή απειλή, όπως τα φιλικά προς το ΑΚΡ κόμματα τον χαρακτήρισαν, κατηγορώντας τον για «εκλογικό πραξικόπημα» την επομένη της εκλογής του στη δημαρχία.

«Ο χρόνος θα δείξει«, σχολίασε με σεμνότητα ο ίδιος στο AFP ερωτηθείς αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ερντογάν περνώντας από την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στην ηγεσία της χώρας.

Πηγές: newsit.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News