Κόσμος

Τουρκία: Αμερικανικές κυρώσεις προ των πυλών - Κατρακυλά η λίρα

Μέσα σε 12 μήνες έχασε το 22% της αξίας του το τουρκικό νόμισμα

Σφυροκόπημα έχει αρχίσει να δέχεται η τουρκική οικονομία λόγω της έντασης που επικρατεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη έπεσε και άλλο η τουρκική λίρα.

Η πτώση στην τιμή της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οικονομικού συντάκτη του OPEN, Βασίλη Σπανού, προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει τρία πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν αυτή υλοποιήσει την αγορά για τους S-400.

Αυτό αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά συναλλάγματος. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα «έπεσε» 1,5% μέσα σε λίγες ώρες. Δηλαδή, για να αγοράσουν 1 ευρώ οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν 6,61 λίρες.

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι οι πιέσεις που δέχεται το τουρκικό νόμισμα είναι ισχυρές. Κι αυτό γιατί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η τουρκική λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της.

Ποιες είναι, όμως, οι πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία από τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή η κύρωση που θα «πονέσει» περισσότερο την τουρκική πλευρά είναι ο αποκλεισμός της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από οποιαδήποτε αγοραπωλησία μπορεί να έχει με την αμερικανική πλευρά.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Θέλουν να δουν την Τουρκία, όπως παλιά, μία Τουρκία, η οποία ζητά χάρες από το ΔΝΤ.

 

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια