Τα αεροδρόμια του κόσμου που κάνουν τη διαφορά

Κόσμος
Τα αεροδρόμια του κόσμου που κάνουν τη διαφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις από τις διεθνείς πύλες εισόδου σε εξωτικές χώρες με διδακτικές μοναδικότητες που αξίζουν την προσοχή μας

Μια βόλτα σε ορισμένα από τα πιο γνωστά και πολυταξιδεμένα αεροδρόμια του κόσμου είναι εξαιρετικά διδακτική. Καθώς οι πύλες των αιθέρων αποτελούν την πρώτη και τελευταία εμπειρία ενός ταξιδιώτη από το μέρος που επισκέπτεται, οι εικόνες που θα δει είναι προορισμένες να σφραγίσουν ανεξίτηλα τις αναμνήσεις του.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η προτεραιότητα ενός αεροδρομίου να είναι η λειτουργικότητά του με σωστή οργάνωση και άριστες υποδομές, ωστόσο οι μικρές και μεγάλες “πινελιές”, που ξεκινούν από την αρχιτεκτονική και φτάνουν ως τις πρωτότυπες “πινελιές” που προσφέρει ένας αερολιμένας, κάνουν τη διαφορά και κατακτούν το επιβατικό κοινό.

Αυτή η μικρή “βόλτα” σε διεθνείς αερολιμένες του πλανήτη εστιάζει σε τρεις που έχουν μια ιδιαίτερη αξία: το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, μια από τις σημαντικότερες πύλες στη Νοτιοανατολική Ασία, το αεροδρόμιο της πόλης-κράτους της Σιγκαπούρης, που έχει χαρακτηριστεί - και δικαίως - το ομορφότερο, πλέον σύγχρονο και υπερ-καινοτόμο του κόσμου, καθώς και ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα αξιόλογο, εκείνο του νησιού Κο Σαμούι, του δεύτερου πιο δημοφιλούς προορισμού για την Ταϊλάνδη, το οποίο έχει τον τίτλο του πιο όμορφου - εξωτικού, αυτή τη φορά - του πλανήτη.

Και όπως θα μαντέψατε, τη διαφορά σε αυτά τα αεροδρόμια που επιλέξαμε, αφού τα “ταξιδέψαμε”, κάνουν οι ξεχωριστές “πινελιές” που δίνουν το στίγμα της διαφορετικότητας...

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Το πιο όμορφο και ζωντανό αεροδρόμιο του κόσμου

Το Changi της νησιωτικής πόλης-κράτους της Σιγκαπούρης δεν είναι ένα απλό αεροδρόμιο... Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στη μεταφορική του ικανότητα ούτε στον ρόλο του ως κέντρο για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι ένα αεροδρόμιο που το ζεις κυριολεκτικά και το απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις σου, αιτιολογώντας με την πρώτη ματιά τον λόγο που “φοράει” εδώ και χρόνια το “στέμμα” του καλύτερου στον πλανήτη.

Το Changi είναι φημισμένο για τη μοναδική αισθητική του και τις απίστευτες ανέσεις που επιφυλάσσει στους ταξιδιώτες οι οποίοι το επιλέγουν, σε βαθμό που το κάνουν να μοιάζει με υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Πέρα από τα αυτονόητα για ένα αεροδρόμιο, αυτό της Σιγκαπούρης δίνει τεράστιο βάρος στην αισθητική και, “πιάνοντας” το μήνυμα των καιρών, στοχεύει στις οικολογικές ευαισθησίες των ταξιδιωτών αλλά και των πολιτών της πόλης-κράτους. Εκεί ο ταξιδιώτης θα βρει από κρεμαστούς κήπους στην αίθουσα αφίξεων μέχρι εκτάσεις μέσα στις αίθουσες αναμονής που αποτελούν θεματικούς κήπους: όπως εκείνος με τις 700 ορχιδέες από 30 είδη σε ένα μοναδικό περιβάλλον με ποταμάκια και λιμνούλες, όπου υπάρχουν ακόμα και χρυσόψαρα τα οποία κολυμπούν στα νερά, ή οι άλλοι κήποι, όπως εκείνος με τα νούφαρα ή αυτοί σε διάφορα σχήματα όπως κρίνων, με τις ιδιαίτερες θεματικές ανάλογα με τη χρονική περίοδο την οποία επισκέπτεται κανείς το Changi, που απογειώνουν τις αισθήσεις με τη χρήση φωτός και ήχου.

Το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης επιφυλάσσει τόσες εκπλήξεις που είναι αδύνατον να τις δει κανείς όλες με την πρώτη ταξιδιωτική εμπειρία και να τις απαριθμήσει: από σπα έως παιδότοπους και από εστιατόρια και μπαρ, με τις πιο πρωτότυπες γεύσεις που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και στον κόσμο, μέχρι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας που κάνουν τον ταξιδιώτη να νιώθει ότι έχει διασχίσει μια πύλη που οδηγεί στο μέλλον. Ίσως είναι το μόνο αεροδρόμιο στον κόσμο που στις τουαλέτες του διαθέτει οθόνες αφής που καλούν τον επιβάτη να βαθμολογήσει την καθαριότητα και γενικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες! Κάθε τι σε αυτό το αεροδρόμιο έχει τη δική του σημασία και έχει μελετηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια, ενώ οι αρμόδιοι έχουν ήδη δρομολογήσει την ανανέωσή του, που θα το μετατρέψει σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό υπερθέαμα!

Στο Changi, αν το επιτρέψει το τέρμιναλ στο οποίο κινούνται, οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν ακόμα και τον κήπο με τις χιλιάδες τροπικές πεταλούδες από 40 είδη, μέσα σε ένα δικό τους παράδεισο, και θα γοητευτούν από το άρωμα εξωτικών ειδών. Και αν θέλουν να περάσουν την ώρα τους παίζοντας, θα βρουν ό,τι θέλουν, από τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι επιτραπέζια τένις, πινγκ-πονγκ και πολλά ακόμα! Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Changi εξυπηρετεί πάνω από 100 αεροπορικές εταιρείες με πτήσεις που συνδέουν 400 πόλεις σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 80 δευτερόλεπτα απογειώνεται κατά μέσο όρο ένα αεροσκάφος!

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Το “μαγικό” αεροδρόμιο της τέχνης και της φύσης

Καθηλωτικό, για διαφορετικούς όμως λόγους, είναι ένα ακόμα διάσημο αεροδρόμιο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο βασικός διεθνής αερολιμένας της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, της Μπανγκόκ, το Suvarnabhumi, λέξη που σημαίνει “γη του χρυσού” στα Σανσκριτικά. Εκεί οι αρμόδιοι έχουν βάλει τα δυνατά τους ώστε η πύλη εισόδου στη χώρα να προετοιμάζει τον επισκέπτη για τα όσα θα δει κατά τις διακοπές του στην εξωτική αυτή χώρα.

Η ιστορία και η φύση έχουν τον πρώτο διδακτικό λόγο σε αυτό το τεράστιο αεροδρόμιο, από τα πιο σημαντικά στην ευρύτερη περιοχή. Ομολογουμένως είναι απίστευτη η εικόνα με τους υπαλλήλους να φροντίζουν να βάζουν φρέσκιες ορχιδέες στα τεράστια βάζα που το κοσμούν, ή να περιποιούνται μικρούς και μεγαλύτερους κήπους μέσα στα τέρμιναλ. Και ταυτόχρονα, εκτός από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει το αεροδρόμιο, στον επισκέπτη αυτό που κάνει “κλικ” είναι η αύρα της ιστορίας και του πολιτισμού με αντίγραφα από μεγαλοπρεπή και διάσημα έργα τέχνης σε διάφορους κομβικούς χώρους, κάτι ουδόλως τυχαίο φυσικά, όπως η αίθουσα τσεκ ιν και οι αίθουσες αναχωρήσεων.

Ο διεθνής αερολιμένας της Μπανγκόκ, το Suvarnabhumi, αποτελεί από τους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ασία και τον δεύτερο που εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Ταϊλάνδης, οι οποίοι σπεύδουν να κάνουν ένα stop over στην πρωτεύουσα προτού συνεχίσουν για τους πιο εξωτικούς προορισμούς. Το Suvarnabhumi, που υποδέχτηκε τις πρώτες πτήσεις το 2006, είχε ως το 2014 τον ψηλότερο (132,2 μέτρα) πύργο ελέγχου του κόσμου και το τέταρτο μεγαλύτερο ενιαίο τέρμιναλ, έκτασης 563.000 τετραγωνικών μέτρων. Είναι δε το 21ο πιο πολυσύχναστο του πλανήτη και το 11ο αντίστοιχο της Ασίας με πάνω από 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2017.

ΚΟ ΣΑΜΟΥΙ

Το πιο εξωτικό αεροδρόμιο του κόσμου

Το τρίτο αεροδρόμιο που επιλέξαμε είναι αυτό που φέρει τον τίτλο τού πιο εξωτικού ολόκληρου του πλανήτη. Βρίσκεται στο νησί Κο Σαμούι, τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό στην Ταϊλάνδη, μετά το Πουκέτ, και το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι “διαβιεί” αρμονικά με το απίστευτο περιβάλλον του νησιού και δε θυμίζει σε τίποτα τα κλασικά διεθνή αεροδρόμια. Η άφιξη σε αυτό επιφυλάσσει την πρώτη από τις εκπλήξεις, καθώς, με το που θα “πατήσει” γη το αεροσκάφος που μεταφέρει σε αυτό τον παράδεισο τους επισκέπτες, οι τελευταίοι συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται μέσα στη φύση. Ούτε τσιμεντένια κτήρια, ούτε φυσούνες, ούτε μυρωδιά κηροζίνης ούτε πολύβουο πλήθος στον διάδρομο..!

Η μεταφορά των επιβατών γίνεται με ένα ανοικτό “τρενάκι”, ενώ η άφιξη στον χώρο παραλαβής των αποσκευών και ελέγχου διαβατηρίων αφήνει με το στόμα ανοικτό τους ταξιδιώτες, καθώς η αρχιτεκτονική του χώρου παραπέμπει σε παραδοσιακό χωριό του νησιού. Οι βαλίτσες καταφτάνουν με το χέρι, το γκισέ των διαβατηρίων στεγάζεται σε σπιτάκια από μπαμπού με αχυροσκεπή, με όλο το σκηνικό να λειτουργεί απόλυτα χαλαρωτικά για τους ταξιδιώτες, προϊδεάζοντας τους για όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν τις μέρες της παραμονής τους εκεί.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο αυτού του αεροδρομίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το «πιο όμορφο του κόσμου», είναι το τέρμιναλ αναχωρήσεων... Τόσο μοναδικό που αποζημιώνει για την πίκρα που νιώθουν οι επιβάτες καθώς αποχωρίζονται αυτό τον τροπικό παράδεισο.Ο χώρος έχει σχεδιαστεί με τρόπο απόλυτα συμβατό με τον περιβάλλοντα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι ταξιδιώτες βρίσκονται σε ένα ονειρικό καφέ απολαμβάνοντας το τοπίο, και όχι σε ένα τέρμιναλ αεροδρομίου. Το κεντρικό κτίσμα θυμίζει περίπτερο από μπαμπού, όπως σχεδόν όλα τα οικοδομήματα που εξυπηρετούν τον αερολιμένα: Είναι ανοικτό με άπλετη θέα στο καταπράσινο τοπίο, πλημμυρισμένο στο φυσικό φως, γαλήνιο, πεντακάθαρο και ήσυχο και την ίδια στιγμή με όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου αεροδρομίου - με δωρεάν Wi-Fi, χώρους VIP, και βεβαίως καταστήματα για τα τελευταία δώρα και σουβενίρ. Εκεί περιμένουν τον ταξιδιώτη και ντόπιες λιχουδιές, φρούτα και χυμοί-προσφορά του αερολιμένα, ώστε η αναμονή του μέχρι την αναχώρηση της πτήσης να είναι όσο το δυνατόν πιο απολαυστική και η εμπειρία να συναγωνίζεται τις αναμνήσεις από το ταξίδι σε αυτό το πανέμορφο νησί.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Κο Σαμούι, το οποίο λειτουργεί ως διεθνές από το 2008, έχει δύο τέρμιναλ, εκείνο που εξυπηρετεί τις εσωτερικές πτήσεις και αυτό για τις διεθνείς, και είναι το έβδομο πιο πολυσύχναστο της Ταϊλάνδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News