Κόσμος

Συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν: Δύο τάνκερ δέχτηκαν επίθεση

Παγκόσμιος συναγερμός - Γίνονται αναφορές για εκρήξεις

Έκτακτη προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν εξέδωσε το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του Βρετανικού Ναυτικού.

Ωστόσο, η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει, γράφει ότι το δεξαμενόπλοιο που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Frontline δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρετανία και οι εταίροι της διερευνούν το συμβάν.

Γι’ αυτό το συμβάν, λοιπόν, εκκενώθηκαν σήμερα τα δύο δεξαμενόπλοια, με το ΑΠΕ – ΜΠΕ να μεταδίδει πληροφορίες από τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές και να τονίζει ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Λίγο νωρίτερα ο Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικό με πλοία στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν» το περιστατικό, σημείωσε.

Πάντως, το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης που υπάρχει μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέχει βοήθεια έπειτα από «πιθανολογούμενη επίθεση»

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

«Έχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Σχόλια