Κόσμος

Ρωσία: Αλλάζουν όνομα σε 45 αεροδρόμια της χώρας

Τα ονόματα ιστορικών προσώπων θα πάρουν τα αεροδρόμια

Διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο 45 αεροδρόμια της χώρας θα αλλάξουν ονομασία και θα δοθούν ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα ονόματα επελέγησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατόπιν διαγωνισμού που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2018, στον οποίο πήραν μέρος 4.828.000 άτομα, με ψηφοφορία που έγινε μέσω διαδικτύου. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ενέκρινε μετά το τέλος του διαγωνισμού η ρωσική κυβέρνηση.

Έτσι το αεροδρόμιο της Μόσχας «Ντομοντέντοβο» θα πάρει το όνομα του Ρώσου επιστήμονα και ιδρυτή του πανεπιστημίου της Μόσχας Μιχαήλ Λομονόσοφ, το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας θα φέρει το όνομα του γνωστού ρώσου αεροναυπηγού Αντρέι Τουπόλεφ, ενώ το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας, θα φέρει το όνομα του ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν.

Στο αεροδρόμιο της πόλης Μινεράλνιε Βόντι θα δοθεί το όνομα ενός άλλου γνωστού ρώσου ποιητή, του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης θα δοθεί το όνομα του γνωστού ζωγράφου Αϊβαζόφσκι και στο αεροδρόμιο του Βορόνεζ το όνομα του Μεγάλου Πέτρου.

Το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης «Πούκλκοβο» δεν περιλαμβάνεται στο διάταγμα. Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός σε συνομιλία που είχε με τον γνωστό ιστότοπο Fontanka. Η ψηφοφορία για το εν λόγω αεροδρόμιο έγινε σε δύο γύρους. Στο πρώτο γύρο επικράτησε το όνομα του Μεγάλου Πέτρου, αλλά στην συνέχεια το όνομα του δόθηκε στο αεροδρόμιο του Βορόνεζ. Στον δεύτερο γύρο επικράτησε το όνομα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Στις 24 Δεκεμβρίου το αεροδρόμιο «Πουλκοβο» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρέτισε το αποτέλεσμα, ενώ επεσήμαινε ότι πρόσωπα που δημιούργησε ο συγγραφέας «θα ζωντανέψουν στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου και θα καταστούν πρόσθετο στοιχείο του δημιουργικού χώρου και της πολιτιστικής αντίληψης του αεροδρομίου».

Η ιδέα να δοθούν στα ρωσικά αεροδρόμια ονόματα διακεκριμένων προσωπικοτήτων ανήκει στον μητροπολίτη του Πσκόφ και Παρχόμσκι Τίχονοφ ( κατά κόσμο Σεφκουνόφ), τον οποίο η εφημερίδα Financial Times είχε χαρακτηρίσει πνευματικό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια