Κόσμος

Νότια Κορέα: Δεν έχουν μαθητές στα σχολεία & βάζουν στις τάξεις γιαγιάδες

Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την έλλειψη των μαθητών

Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που συμβαίνει στη Νότια Κορέα όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι ταχύτητα και το ποσοστό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, είναι μεγάλο.

Τα δημοτικά σχολεία στην επαρχία της Νότιας Κορέας, λοιπόν, αντιμετωπίζουν την έλλειψη μαθητών με έναν πρωτόγνωρο τρόπο ώστε να μην καταργηθούν κάποιες τάξεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μερικά σχολεία στρέφονται πλέον στους ηλικιωμένους, τις αναλφάβητες γιαγιάδες, οι οποίες όταν ήταν νέες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο διότι θεωρούνταν ότι δεν ήταν εκεί η θέση των γυναικών.

Η κορεατική κοινωνία είναι εδώ και αιώνες πατριαρχική. Η προτίμηση στα αγόρια είναι τέτοια που ακόμη και σήμερα οι γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλύπτουν το φύλο των εμβρύων στους γονείς τους. Έτσι, μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν ήταν περίεργο τα κορίτσια να μην πηγαίνουν στο σχολείο, κυρίως στην επαρχία.

Έρευνα που διεξήχθη το 2017 αποκάλυψε ότι το 67% των Νοτιοκορεατών άνω των 80 ετών δεν γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν, όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών.

«Η γιαγιά μου μου έλεγε ότι μια γυναίκα που έχει γνώσεις πάντα καταλήγει να επαναστατεί. Γι’ αυτό μου απαγόρευσε να πάω στο σχολείο», θυμάται η 75χρονη Γιανγκ Σέον- για, η οποία μαθαίνει να γράφει σε ένα σχολείο στη Σουντσεόν.

Η αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη στη Νότια Κορέα, όπου η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για τις οικογένειες, είναι μεγάλη.

Η τεράστια βιομηχανική άνοδος της Νότιας Κορέας, που έφτασε στην 11η θέση παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδεύτηκε από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Μέσα σε 30 χρόνια ο πληθυσμός των οικογενειών της υπαίθρου μειώθηκε κατά σχεδόν 70%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, η υπερανταγωνιστική κοινωνία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά προκειμένου να μην βλάψουν την καριέρα τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια